Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Andrej Glavan: Bolezen človeka obrne k bistvenemu

Novomeški škof ob romanju na Brezje izpostavil vlogo cerkve pri skrbi za bolne.
Tako kot lani je tudi letos romanje na Brezje zaradi epidemije potekalo v okrnjeni obliki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tako kot lani je tudi letos romanje na Brezje zaradi epidemije potekalo v okrnjeni obliki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
19. 6. 2021 | 07:20
19. 6. 2021 | 12:59
2:12
Novomeški škof Andrej Glavan je ob romanju bolnikov in invalidov na Brezje izpostavil vlogo Cerkve pri skrbi za bolne, ki s svojim delom vzgaja, daje zgled in v središče življenja postavlja človeka. Kot je še izpostavil, sta bolezen in trpljenje med najtežjimi problemi, ki jih postavlja človeško življenje, saj pri tem posameznik izkusi svojo nemoč.

Glavan je še poudaril, da kjer sistemi javnega zdravstva še niso vzpostavljeni, Cerkev skrbi tudi za bolne.»V nekaterih delih sveta so misijonske in škofijske bolnišnice edine ustanove, ki nudijo potrebno zdravljenje,« je pojasnil Glavan.

Tudi procesi zdravljenja in raziskave naj bi po besedah Glavana potekali v popolnem spoštovanju življenja in krščanskih moralnih vrednot. Kot ocenjuje, je za nevarno bolne še posebej pomemben zakrament bolniškega maziljenja, ob pomoči katerega »trpljenje postane radost, če ga sprejmemo in v moči zakramentov prenašamo, čeprav je to težko razumeti.«
 

Vsi bi radi dolgo živeli, a nihče ne bi bil rad star


Kot je še pojasnil, krščanstvo uči, da mora »vsaka bolezen napraviti, da zaslutimo smrt. Bolezen nas privede v tesnobnost, v zaprtost vase, včasih celo v obup in upor zoper boga. More pa napraviti človeka zrelejšega, mu pomagati, da spozna v svojem življenju to, kar ni bistveno in se obrne k temu, kar je bistveno.«

Kot je ocenil Glavan, so vsi, ki so se udeležili današnjega romanja na Brezju na novo osmislili svoje težave, bolezen ali osamljenost. »Te so lahko fizične, združene s to ali ono boleznijo, starostjo, lahko pa trpimo zaradi nesprejetosti, premajhne pozornosti ali premajhne hvaležnosti. Prav to včasih najbolj boli. Glede trpljenja, zlasti v onemoglosti, starosti pa velja, vsi bi radi dolgo živeli, a nihče ne bi bil rad star,«je še dejal Glavan.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine