Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Langouët, stoodstotno ekološka galska vasica

Vasica Langouët v Bretanji na severu Francije je na dobri poti, da postane energijsko samostojna in prehransko samozadostna.
Trajnostne socialne lesene hiše so opremljene s solarnimi paneli. FOTO: Mathilde Golla
Trajnostne socialne lesene hiše so opremljene s solarnimi paneli. FOTO: Mathilde Golla
Mathilde Golla, Le Figaro, Francija
20. 6. 2018 | 09:50
6:58
»Majhno je čudovito« bi se lahko glasil slogan vasice Langouët v Bretanji na severu Francije. Skupnost, ki šteje 600 prebivalcev, je namreč na dobri poti, da postane energijsko samozadostna in popolno prehransko samopreskrbna. V zadnjih dvajsetih letih so v vasi uspešno izpeljali celo vrsto naravi prijaznih projektov, pohvalijo se lahko s kar nekaj že uresničenimi cilji: od leta 2004 deluje v vasi menza, v kateri so gostom na voljo stoodstotno ekološki domači pridelki; postavili so več pasivnih socialnih stanovanjskih enot (brez aktivnega ogrevanja ali z minimalnim ogrevanjem); ponašajo se z zaselki hiš z vrtički, z vrtovi, ki jih uporabljajo za učenje permakulture, s skupno kavarno, obratom za pridobivanje sončne energije, centrom, ki se posveča socialnemu in solidarnostnemu gospodarstvu, avtomobilom na električni pogon za izposojo … Gonilna sila vseh teh projektov je župan Daniel Cueff, ki to funkcijo opravlja že od leta 1999.

Cueff, ki priznava, da je župan postal »bolj po naključju«, se lahko popolnoma zanese na predanost prebivalcev, ki se vedno navdušeno lotijo vsakega novega projekta, in to kljub krčenju sredstev v javni blagajni. Vas lahko vedno računa na svoje prebivalce, da bodo za izvedbo projekta poskrbeli tudi z lastnimi sredstvi.
 
Občina in vaščani z roko v roki

»Z veseljem se lotimo vsake stvari, ki jo lahko sami izpeljemo!« pravi Cueff. Zakaj si torej ne bi pomagali s finančno podporo? Misija je bila uspešna! Letos si je mestni svet od vaščanov izposodil 25.000 evrov, pri čemer se je sklad s prispevki krajanov napolnil v borih dveh dnevih. Sicer pa to ni bil prvi takšen podvig vasice Langouët. Leta 2016 si je vaška oblast od prebivalcev izposodila 40.000 evrov, s katerimi so financirali del posodobitve vasi. V obeh primerih so si bančniki vaškega sveta od prebivalcev izposodili od 200 do 2000 evrov z dvoodstotno letno obrestno mero, in to za obdobje šestih let.

To drugo posojilo bodo uporabili za ureditev skupnega študijskega vrta, na katerem se bodo lahko kmetje učili obdelovanja zemlje po pravilih permakulture, ki se osredotoča na nežne in naravne metode kmetovanja: »V okviru tega projekta si želimo vzpostaviti tudi medgeneracijske vezi; starejši bodo lahko o tehnikah permakulture poučevali mlajše,« je še pojasnil Cueff. Kot pravi, si želi, da bi bili v te projekte vključeni prav vsi vaščani.

»Želim si prispevati k razvoju vasi in poskrbeti za to, da se bodo uresničile številne ideje, ki so se rodile na naših delavnicah,« pravi Hélène, vaščanka, ki je vasici Langouët posodila 2000 evrov. »Projekt je zanimiv za vse nas. Zagotovo si vsi želimo živeti v pasivnih hišah,« je še dodala, medtem ko je izstopala iz vaškega avtomobila na električni pogon.

Že na začetku so se v vaškem svetu lotili gradnje trajnostnih socialnih stanovanj. Vas ima dve naselji energijsko varčnih lesenih hiš, ki so opremljene s sončnimi paneli. Prvo naselje so zgradili leta 2005, drugo leta 2011. Župan je že od mladih let privrženec ekološkega aktivizma. »Prizadevamo si za uveljavitev socialnega ekološkega modela,« nam je pojasnil in pri tem z roko pokazal kakšnih petnajst hiš, ki jih z vseh strani obdaja zelenje. »Naš vaški svet je kupil zemljo, jo uredil in jo preprodal po nizki ceni, tako da tudi stroški gradnje niso bili previsoki.« Vsak od hišnih lastnikov je 30 dni brezplačno delal na gradbišču, pri čemer so jim pomagali Compagnons bâtisseurs (Gradbeni kompanjoni), neprofitna organizacija, ki si prizadeva za dostojne stanovanjske rešitve.

»To je bil eden od načinov za zmanjšanje stroškov, hkrati pa nam je bilo s tem omogočeno, da smo si precej prej ogledali svoje domove in spoznali svoje bodoče sosede,« je povedal lastnik ene od hiš, ki jo je polepšal z naoknicami v živih barvah, na streho pa namestil velike sončne panele. »Zelo smo občutljivi, ko gre za stvari, ki zadevajo okolje, zato smo se odločili, da bomo živeli v Langouëtu, v eni od teh lesenih hiš,« je poudaril lastnik druge hiše Jérome Gimenez. »Za porabo energije plačamo zdaj na leto okoli 200 evrov manj, in to v stanovanjskem objektu, velikem 80 kvadratnih metrov.«
 
Bivališče – jedro samopreskrbe

Vaški svet pa že načrtuje nove izboljšave. Zgraditi namerava naselje s hišami »trikratne ničle« (nič energije, nič premoga, nič odpadkov). Prvi prototip naselja, ki so ga poimenovali BioClim House in ki so ga izdelali v laboratoriju, so javnosti predstavili spomladi, trenutno pa si ga je mogoče ogledati na praznem zemljišču ob vstopu v vas. Vsaka od hiš bo imela na strehi toplo gredo, v kateri bodo lahko stanovalci gojili zelenjavo po smernicah permakulture, ali pridobivali energijo. Langouët se utegne poleg tega zelo kmalu približati uresničitvi sanj o popolni samopreskrbi, in to prav zahvaljujoč hišam, katerih del so zelenjavni vrtički, ter trgovinam, ki delujejo na kmetijah, in so povezane z ekološkimi farmami piščancev.

Langouët ima še celo vrsto idej za nove projekte. »V prihodnjih desetih letih si želimo postati energetsko povsem samostojni, in to s pomočjo sončnih panelov in sledilcev (naprav, ki zagotavljajo, da se sončni paneli obračajo za soncem, s čimer se poveča njihova učinkovitost),« pravi župan. O vseh teh načrtih se pogovarja tudi s predstavniki oblasti sosednjih območij. Ves čas išče nove navdihe tudi iz stvari, ki so jih v tem času izpeljali v soseščini.

Kot je bilo pričakovati, si je vas kaj kmalu pridobila sloves pionirja na področju ekološke preobrazbe. Rezultat vsega tega je, da so tukajšnjo oblast dobesedno preplavile prošnje posameznikov, ki bi se želeli naseliti v vasi. »Ljudje s Floride, torej iz ZDA, se želijo vrniti v Francijo. Nenehno nas sprašujejo, ali imamo na voljo katero od hiš,« ponosno pripoveduje župan. A prav gotovo ne bodo ugodno rešili vseh tovrstnih prošenj. Bodoče stanovalce vasi Langouët bodo izbrali na podlagi njihove pripravljenosti, da se tudi sami vključijo v tovrstne projekte, pojasnjuje župan. Tisti, ki si želijo, da bi ta vasica v Bretanji postala njihov dom, bodo morali najprej dokazati, da so ekološko ozaveščeni.  

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine