Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bo izvajalec dela na ZD Kočevje pospešil?

Obnova in dograditev ZD Kočevje zaostaja za roki
Zgradba nove urgence bo zagotavljala sodobne pogoje za delo zaposlenim in pacientom. Foto Simona Fajfar
Zgradba nove urgence bo zagotavljala sodobne pogoje za delo zaposlenim in pacientom. Foto Simona Fajfar
Simona Fajfar
29. 6. 2018 | 16:40
12. 7. 2018 | 16:06
4:29
Kočevje - »Ne predstavljam si, da bi še enkrat preživeli zimo v takih razmerah,« pravi Primož Velikonja, vodja urgence in pomočnik direktorice Zdravstvenega doma Kočevje o očitno zakasneli dograditvi in obnovi ZD Kočevje. Izvajalec, podjetje As-Primus iz Cerknice, ne daje izjav.

Lanskega maja sta kočevski župan Vladimir Prebilič in Urška Kavšek, direktorica As-Primus iz Cerknice, podpisala 1,7 milijonov evrov vredno pogodbo za dograditev in rekonstrukcijo ZD Kočevje. Rešili naj bi prostorske težave kočevske urgence, ki mora biti odlično usposobljena zaradi velikosti območja. ZD Kočevje pokriva tri občine, Kočevje, Kostel in Osilnica, kar je ogromno, 650 kvadratnih kilometrov veliko območje, ki je tudi zelo oddaljeno od bolnišnic.

Za večji del prebivalstva je najbližja bolnišnica v Ljubljani ali Novem mestu in je oddaljena uro vožnje, za odročnejše kraje, kot je Osilnica, pa je najbližja bolnišnica oddaljena celo dve uri stran. »Tu, na terenu, moramo narediti čim več,« pravi Primož Velikonja, ki je v preteklosti poskrbel tudi za namestitev 36 defibrilatorjev na širšem območju Kočevske in usposabljanja laikov pri nudenju prve pomoči in oživljanju.
 

Selitev v tri garaže


Pred začetkom investicije v ZD Kočevje se je urgenca preselila v sosednjo stavbo blagovnih rezerv, kjer so si v treh garažah uredili začasne prostore. Del kletnih prostorov ZD Kočevje, kjer so bile poleg urgence še tehnična služba, metadonska ambulanta, patronažna služba, zdravstveno-vzgojni center, kar je skupno kar četrtina vseh služb ZD Kočevje, pa so začeli obnavljati.

Na dvorišču ZD Kočevje so zgradili nov urgentni blok, kjer bodo v pritlični stavbi, veliki 370 kvadratnih metrov, zagotovljeni sodobni prostori za urgenco, s čakalnico, triažno ambulanto, prostorom za zdravnika, veliko reanimacijsko sobo, dvema kirurškima ambulantama, veliko opazovalnico za paciente in garažo za reševalna vozila.

»Nova urgenca je zasnovana tako, da zagotavljamo zasebnost pacientov,« pravi Primož Velikonja, ki opozarja, da je dosedanja urgenca delovala v precej bizarnih razmerah, saj je imela en vhod, prav tako pa so v enem prostoru izvajali vse - od inhalacij do reanimacij in šivanj. »Z novo urgenco gremo v korak s časom in je zamišljena tako, da bo zadostovala potrebam za naslednjih dvajset let,« pravi sogovornik, ki tudi izpostavi, da bo v novih prostorih zagotovljena tudi varnost zaposlenih.
 

Kočevje bo dobilo helioport


Poleg novega urgentnega dela bo tudi parkirišče za zaposlene, kjer bo 50 parkirnih mest, in heliodrom. Obnovili pa bodo tudi obstoječe zunanje stopnišče ZD Kočevje, ki gleda proti Roški cesti, kjer bodo vgradili dvižne ploščadi za gibalno ovirane osebe, sanirali pa bodo severno, vzhodno in zahodno vkopano steno zdravstvenega doma.

Po prvotnih načrtih naj bi bila investicija končana avgusta letos. Toda dela so se upočasnila, saj je na gradbišču le nekaj delavcev. »Do zapleta je prišlo zaradi prodaje podjetja novim lastnikom, razlog za prodajo pa je bil osebne narave. Obvestilo smo prejeli februarja 2018,« so zapisali na občini Kočevje.
 

Zadnji rok je sredina julija


Po več pogovorih so se konec minulega tedna z izvajalcem dogovorili, da bodo pospešili gradnjo, zadnji rok, da bo gradbišče spet zaživelo v polni meri – sedaj v stavbah opravljajo strojne in elektro inštalacije -, je 12. julij. »V nasprotnem primeru bo občina Kočevje prisiljena poiskati novega izvajalca z vnovčitvijo bančne garancije,« pravi kočevski župan Vladimir Prebilič. Toda to bi, se zavedajo na občini Kočevje, rok za zaključek te investicije še podaljšalo.

Glede na dosedanjo zamudo na občini Kočevje ocenjujejo, da bi naložba lahko bila končana mesec dni kasneje, kot je bilo prvotno dogovorjeno, kar pomeni, da bi se zaposleni lahko v novo stavbo in prenovljene kletne prostore vrnili septembra. Potem pa naj bi z obnovo kletnih prostorov, ki še čakajo na rekonstrukcijo, nadaljevali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine