Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Komentarji

0,00006 odstotka

Vredno se je kakšno nedeljo prej vrniti iz hribov ali morja in iti na volišče.
Volišče. FOTO: Matej Družnik
Volišče. FOTO: Matej Družnik
2. 6. 2018 | 06:00
2. 6. 2018 | 08:41
2:13
Pravimo, da so volitve praznik demokracije. A samo, če vanjo verjamemo. Demokracija ni ne večna ne vsemogočna. O tem nas uči celotno 20. stoletje.

Statistično gledano bo jutri glas vsakega volivca vreden 0,00006 odstotka. To pomeni, da manjša kot bo udeležba, večja bo vrednost posameznikovega glasu. Zato nikakor ne velja, da se volitev nima smisla udeležiti, češ, da posameznikov glas ne šteje nič. Kot tudi ne velja trditev, da se v politiki nič ne da spremeniti, ali pa, da so tako ali tako vsi enaki. Da se spremeniti in niso vsi enaki.



Si predstavljate, kako drugače bi se danes razvijale ne le ZDA, temveč ves svet, če bi senator Bernie Sanders premagal Hillary Clinton v tekmi za demokratsko nominacijo, nato pa kot alternativa Donaldu Trumpu postal predsednik ZDA? Kakšna bi bila usoda pariškega podnebnega sporazuma, kaj bi se dogajalo s korporacijami ali odnosi z Rusijo, Kitajsko in Severno Korejo?
Mnogim slovenskim volivcem v primerjavi z zahodnimi vrstniki demokracija ni bila položena v zibelko. Slovenija si jo je morala izboriti. Tega se je treba zavedati in zato izkoristiti to pravico z mislijo na prihodnost Slovenije in njen razvoj. Danes se zdijo pravica govora, pravica do drugačnega mnenja, pravica združevanja ali pravično sojenje na sodiščih samoumevne. V resnici pa so vse te pravice zelo krhke in jih je treba skrbno braniti.

Slovenci imamo zaradi naravnih danosti veliko možnosti, da se ob lepih nedeljah brezskrbno podamo v hribe ali na morje. To si lahko privoščimo tudi zato, ker živimo v mirni družbi z delujočo demokracijo. Zato se je vredno kakšno nedeljo na morje ali pa v hribe odpraviti nekaj pozneje. Ali pa se od tam malo prej vrniti.

Karikatura: Marko Kočevar
Karikatura: Marko Kočevar

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine