Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Vizualna umetnost

Naš čas potrebuje Cankarjevo ogledalo

Ob dvojnem odprtju razstav o Ivanu Cankarju: pisatelja je nadomeščal njegov klobuk.
Igralec Marko Mandič je zbrani družbi namenil nekaj najznamenitejših Jermanovih replik. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Igralec Marko Mandič je zbrani družbi namenil nekaj najznamenitejših Jermanovih replik. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
18. 6. 2018 | 22:45
19. 6. 2018 | 06:08
2:56
Nocoj je bilo v Ljubljani dvojno odprtje razstav o enem umetniku – Ivanu Cankarju. Začelo se je v Cankarjevem domu, v ustanovi, ki se je človeku, po katerem nosi ime, poklonila z razstavo Ivan Cankar in Evropa – Med Shakespearjem in Kafko.

Zbrane obiskovalce je najprej pozdravila generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski, ki je izrazila upanje, da bodo s to razstavo razbili stereotipe, ki se držijo Cankarja, hkrati pa je zbranim zaželela, da pisateljevo umetniško pokrajino uzrejo v vsem njenem veličastju.

Potem je nekaj besed razstavi na pot namenil profesor Janko Kos, tudi soavtor razstave. Dejal je, da je bil eden od ciljev ustvarjalcev, da predstavijo Cankarja kot evropskega avtorja, ki pa je tudi zelo slovenski. Kos se je tudi zahvalil svojim sodelavcem, ker jim je uspelo abstraktno shemo razstave pretvoriti v čutno otipljivo obliko.

Sledil je kratek nagovor predsednika države Boruta Pahorja, ki je tudi predsednik častnega odbora za obeležitev stoletnice Cankarjeve smrti. Dejal je, da je bil letos že na številnih prireditvah, kjer je bil poudarek na Cankarju. Zasluge za to, da se toliko dogaja okoli tega pisatelja in dramatika, predsednik države ne pripisuje le naporom države, temveč tudi duhu časa, ki očitno potrebuje Cankarjevo ogledalo. 

Cankarjev klobuk so naokrog prevažali v 160 let stari kočiji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Cankarjev klobuk so naokrog prevažali v 160 let stari kočiji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Z balkona ljubljanske Drame


Otvoritveno ceremonijo je na odru ves čas nemo spremljal Cankarjev klobuk, je bil nato predan kočijažem. Varno so ga posadili na 160 let staro kočijo in ga popeljali na prizorišče odprtja druge nocojšnje razstave v Mestni muzej Ljubljana. Na poti se je kočija s klobukom ustavila pred ljubljansko Dramo, kjer je svoj košček Cankarja dodal igralec Marko Mandić. Zbrani družbi je namenil nekaj najznamenitejših Jermanovih replik o slovenstvu in hlapčevstvu, na koncu pa se je po vrvi spustil z balkona in se pomešal med ljudi.

Razstava v Cankarjevem domu je vizualno razkošna. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Razstava v Cankarjevem domu je vizualno razkošna. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Procesija je pot nadaljevala proti Mestnemu muzeju Ljubljana, kjer so odprli biografsko zasnovano razstavo z naslovom Ivan Cankar. Zbrane sta nagovorila direktor muzeja Blaž Peršin in avtor razstave Blaž Vurnik, odprl pa jo je ljubljanski podžupan Dejan Crnek.

Med ljudmi, ki so prišli na odprtji razstav, je bilo opaziti veliko znanih obrazov s slovenske umetniške scene, a skoraj nobenega pesnika ali pisatelja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine