Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Vodenje EPK GO! 2025 bo prevzela Mija Lorbek

Novogoriški župan Samo Turel je novico najavil po tem, ko je Gorazd Božič odstopil z mesta direktorja zavoda GO! 2025.
Božič je javni zavod od junija lani vodil kot vršilec dolžnosti, septembra pa so ga mestni svetniki imenovali za polni mandat. FOTO: Jernej Humar/GO! 2025
Božič je javni zavod od junija lani vodil kot vršilec dolžnosti, septembra pa so ga mestni svetniki imenovali za polni mandat. FOTO: Jernej Humar/GO! 2025
P. P., STA, Ni. Go.
12. 12. 2023 | 10:39
12. 12. 2023 | 14:12
5:08

Novogoriški župan Samo Turel bo po odstopu Gorazda Božiča za novo v. d. direktorice zavoda predlagal dosedanjo vodjo županovega kabineta Mijo Lorbek. Razpis za novega direktorja zavoda GO! 2025 naj bi objavili v kratkem, saj je do otvoritvene slovesnosti v Evropski prestolnici kulture ostalo le še 14 mesecev, je še napovedal novogoriški župan.

Mija Lorbek je Turela prepričala predvsem s svojim dosedanjim delom, strokovnim znanjem in izkušnjami na tovrstnih projektih, je povedal. Prav tako je že sedaj koordinirala sodelovanje novogoriške občine z javnim zavodom, tako da je dobro seznanjena z vsemi projekti in delom javnega zavoda. O njenem imenovanju bo sicer odločal mestni svet na petkovi izredni seji, vendar za njeno izvolitev ne bi smelo biti težav.

»Da me je odstop Gorazda Božiča presenetil, težko rečem,« je v današnji izjavi za javnost dejal Samo Turel. »Veste, da sem po seji mestnega sveta v oktobru, ko je bil izglasovan tak sklep kot je bil, sam rekel, da se zaenkrat iz javnih razprav o tem umikamo in da bova skušala skupaj z direktorjem najti rešitev. Pogovori so ves ta čas potekali, izid pa je takšen, kot je bil sporočen danes, torej direktor je sam odstopil z mesta direktorja javnega zavoda GO! 2025.«

Razhajanje v vrednotah

Gorazd Božič je v današnji izjavi povedal, da so glavni razlogi za njegovo odločitev »nepremostljive razlike v vrednotah, viziji in načinu izpeljave in vodenja projekta EPK 2025 med mano in županom, zaradi katerih je moje delo v zadnje pol leta potekalo pod še večjimi pritiski, kot jih vodenje največjega kulturnega projekta v Sloveniji že samo po sebi prinaša«.

»Odstopil sem zaradi različnih vizij razvoja in izpeljave projekta Evropske prestolnica kulture (EPK) in ker sem z ekipo naredil vse, kar smo obljubili, da bomo naredili, torej podpisali vse pogodbe z izvajalci in poskrbeli za to, da so vsi procesi in postopki urejeni,« pa je Božič, ki bo funkcijo direktorja zavoda zasedal še do petka, pred tem ob odstopu dejal za Primorske novice.

Svet zavoda se je z odstopom seznanil na ponedeljkosi seji, mestno občino pa pozval, naj čim prej izvede postopek za imenovanje novega direktorja. Formalno ga bo razrešil mestni svet, ki mora vršilko dolžnosti imenovati do petka. V prihodnjih dneh je tako pričakovati izredno sejo na to temo. »Gorazd Božič je podal odstopno izjavo, svet zavoda pa je dal pozitivno mnenje, da se direktor razreši. Ustanovitelja pozivamo, da v najkrajšem možnem času začne postopek za razpis za imenovanje novega direktorja,« je za Primorske novice potrdil predsednik sveta zavoda Marjan Zahar

Božič se je zahvalil celotni ekipi GO! 2025, da so »z dobrim in predanim delom počrpali skoraj sto odstotkov vseh državnih sredstev, kot je bilo načrtovano, in z delom ovrgli krivične očitke vladajočih mestnih svetnikov«. Po Božičevih besedah bo njegov naslednik v svoje vajeti prejel delujoč, operativen javni zavod.

image_alt
EPK med razrešitvijo direktorja in premalo denarja

Pri tem spomnimo, da so zaradi »neuspešnega črpanja predvidenih sredstev za izvedbo programa« novogoriški svetniki pred meseci direktorju javnega zavoda GO! 2025 Božiču izrekli nezaupnico, pri čemer je župan Samo Turel napovedal njegovo razrešitev, češ da zamenjavo že imajo, Božič pa je tedaj poudaril, da ne namerava odstopiti, saj je bilo po njegovem dogajanje politične narave.

»Negativna ocena svetniške večine vodilne stranke v koaliciji nima opore v dejstvih. Odločitev jasno kaže na določeno mero nezaupanja tudi v moje sodelavce na zavodu ter zaposlene na občini, ki se s tem projektom ukvarjajo že več kot leto dni. Sprašujem se, ali se morda s kazanjem s prstom na naš zavod ne želi prikriti nekaterih drugih zadev, ki resneje ogrožajo izvedbo projekta. Zaradi vsem znanega dejstva, da sem bil tesen sodelavec bivšega župana, sem namreč enostavna tarča, mogoče za poravnanje nekih starih, meni neznanih političnih zamer,« je Božič septembra dejal za Primorske novice.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine