Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

V eni roki knjiga, v drugi kozarec malbeca

Knjigarne v Buenos Airesu niso samo kraj za ogled in nakup knjig, ampak tudi prostor za srečevanje starih prijateljev ali sklepanje poznanstev.
Na seznamu turističnih znamenitosti Buenos Airesa je knjigarna El Ateneo Grand Splendid. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP
Na seznamu turističnih znamenitosti Buenos Airesa je knjigarna El Ateneo Grand Splendid. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP
3. 11. 2020 | 06:00
5:07
Vrstni red se sicer vsako leto spremeni,­ toda v vseh raziskavah­ mest z največ knjigarnami na ­število prebivalcev je Buenos Aires­ pri vrhu. Glavno argentinsko ­mesto jih ima dvajset na sto tisoč prebivalcev. Veliko željo po bran­ju­­­ z majhno kupno močjo je še ­oklestila pandemija covida-19.

Veliko ljubezenskih zgodb se plete v Argentini, od gledališč, glasbe, plesa, nogometa do vina, vse to pa se prepleta v številnih knjižnih zgodbah, ki čakajo na bralce v buenosaireških knjigarnah. Včasih niti ne veš, da si vstopil v knjigarno, saj te z ulice zvabita v notranjost pijača in hrana, a nato najprej zagledaš sobane, polne knjig, velikokrat v več nadstropjih, šele pozneje kakšno teraso ali vrt.

Knjigarna in kavarna v enem. To je v Buenos Airesu pogost pojav. FOTO: Aljaž Vrabec
Knjigarna in kavarna v enem. To je v Buenos Airesu pogost pojav. FOTO: Aljaž Vrabec


Knjigarne v Buenos Airesu še zdaleč niso samo kraj za ogled in nakup knjig, ampak tudi prostor za srečevanje starih prijateljev ali sklepanje poznanstev. Če greš noter sam, se preprosto usedeš v udoben stol, v eno roko primeš knjigo in v drugo mate, kozarec malbeca, piva ali ­fernet s kokakolo.


V knjigarni si zaščiten z velikimi umi


»Ob vinu, pivu ali kavi s prijatelji v knjigarnah preučujemo vsakodnevne življenjske dogodke, kakšen je tvoj odnos s partnerjem, kaj se ­dogaja doma, kaj nam bodo ­novega pripravili Donald Trump, Jair ­Bolsonaro ali Sebastián Piñera,« je iz Buenos Airesa sporočila ­pisateljica Alejandra Laurencich, potomka argentinske matere in ­slovenskega očeta, in opisala življenje pred ­krizo zaradi novega koronavirusa. »O vsem govorimo, vse preučujemo in iščemo rešitve, v knjigarni si, ­četudi si sam, zaščiten z velikimi umi, ­zgodovinarji, filozofi, ­humanisti …«

Knjigarna El Ateneo Grand Splendid ime več nadstropij. FOTO: Aljaž Vrabec
Knjigarna El Ateneo Grand Splendid ime več nadstropij. FOTO: Aljaž Vrabec


Argentinsko gospodarstvo že pred krizo zaradi koronavirusa ni blestelo, toda ljubezen do knjig je bila večja od finančnih težav. ­»Čeprav se Argentinci zadnja štiri leta borimo z gospodarsko krizo, se še vedno ­najdejo prijatelji, ki so ­vlagali prihranke in si zelo ­prizadevali za odprtje nove knjigarne,« je povedala. »Pri nas ni raslo samo ­število knjigarn, temveč je bilo vse več tudi poletnih knjigarn in ­knjižnic na prostem, zraven štejem tudi vse prodajalne rabljenih knjig.«


Nekdanje središče tanga


Na seznamu turističnih znamenitosti Buenos Airesa je knjigarna El Ateneo Grand Splendid. Gre za nekdanje gledališče v središču mesta na ulici Santa Fe, v knjigarno so ga preuredili v začetku 21. stoletja. V njej je več kot 120.000 knjižnih naslovov in velja za najbolj obiskano knjigarno v Argentini, kar je jasno na vsakem koraku, ko med ljudmi večkrat kot španščino slišite druge jezike.

Tudi o nogometu je v argentinskih knjigarnah na desetine knjig. FOTO: Aljaž Vrabec
Tudi o nogometu je v argentinskih knjigarnah na desetine knjig. FOTO: Aljaž Vrabec


Gledališče so odprli leta 1919, kmalu je postalo središče tanga, saj so v prvem nadstropju plesali vsako noč. V Grand Splendidu so nastopale velike osebnosti tanga: Ignacio Corsini, Roberto Firpo in Carlos Gardel. Do današnjih dni, ko so v središču pozornosti knjige, je Grand Splendid obdržal razkošno avlo, stopnišče, velikanske lestence, pozlačena ogledala, preproge in dve ogromni rdeči žametni zavesi.


Zadnje Borgesovo popoldne


Domačini radi predstavijo tudi zgodbo knjigarne Alberto Casares, saj je v njej svoje zadnje popoldne v Buenos Airesu preživel pisatelj Jorge Luis Borges. Bilo je v sredo, 27. novembra 1985, preden je naslednje jutro odšel proti Švici, kjer je sedem mesecev pozneje umrl.

Več slavnih imen je gostila tudi knjigarna Clasica y Moderna. Med njenimi policami se je prav tako rad sprehajal Borges, pa tudi Adolfo Bioy Casares in Manuel Mujica Láinez, v knjigarniški galeriji in baru pa so imeli manjše koncerte za izbrano družbo Liza Minnelli, Mercedes Sosa, Joan Manuel Serrat, Joaquín Sabina

Veliko je tudi knjigarn z rabljenimi knjigami. FOTO: Aljaž Vrabec
Veliko je tudi knjigarn z rabljenimi knjigami. FOTO: Aljaž Vrabec


Po osemdesetih letih je knjigarna Clasica y Moderna zaradi finančnih težav spustila kovinsko ruleto. Zadnji meseci za argentinsko knjigarništvo niso nič blažji. Zaradi koronavirusa so knjigarne zaprli konec marca, ko ponavadi sledijo najbolj plodni meseci za prodajo v knjig v Argentini, saj se začne šolsko leto, kmalu zatem še veliki knjižni sejem konec aprila. Obstalo je tudi javno življenje, saj ni bilo več gledaliških in filmskih predstav, po katerih so obiskovalci zahajali v bližnje knjigarne na zaključno pijačo. Četudi bodo krizo zaradi koronavirusa knjige preživele, je večje vprašanje, koliko žrtev bo med knjigarnami. Čeprav jih počasi z omejitvami spet odpirajo, bo trajalo še dolgo, da bodo spet središče družbenega dogajanja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine