Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Izglasovali razrešitev direktorice Renate Zamida

Odločitev še ni dokončna, saj lahko svet JAK njeno razrešitev zgolj predlaga vladi.
Renata Zamida, predsednica Javne agencije za knjigo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Renata Zamida, predsednica Javne agencije za knjigo. FOTO: Jure Eržen/Delo
I. B., A. V., A. P.
14. 7. 2020 | 16:20
14. 7. 2020 | 19:21
1:58
Na današnji seji sveta Javne agencije za knjigo (JAK) so izglasovali razrešitev doslejšnje direktorice Renate Zamida. Kljub temu odločitev še ni dokončna, saj lahko svet njeno razrešitev zgolj predlaga vladi. Predsednik sveta JAK bo tako s svojo odločitvijo seznanil ustanovitelja (vlado), ki bo v zvezi s tem sprožil ustrezne postopke.



Vlada je že v začetku junija razrešila predsednika sveta Slavka Pregla in članico sveta Vesno Horžen ter za nadomestna člana imenovala komparativista Matejo Komel Snoj in Mitjo Čandra. Razrešena naj bi pri izvajanju svojih navodil ravnala pristransko in v nasprotju z načelom dobrega gospodarja, kar sta demantirala.

Že februarja smo sicer poročali, da je Renata Zamida od sveta agencije­ na zaprti seji prejela zaupnico, potem ko je članica sveta agencije Gabriela Babnik pozvala tedanjega kulturnega ministra Zorana Pozniča k njeni razrešitvi in navedla vrsto domnevnih nezakonitosti.­ Med drugim ji je očitala prepozno sprejetje strategije za obdobje 2020–2024, nezakonito oddajo prostorov JAK in nepravilnosti pri podeljevanju delovnih štipendij.



Spodletelemu poskusu razrešitve je sledil odločen odziv javnosti: odprto pismo podpore je podpisalo več kot 200 uglednih imen iz sveta kulture, podporo ji je izrekla tudi šestčlanska ekipa agencije za knjigo, nazadnje tudi pisatelj Peter Svetina.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine