Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Glasba je ženskega spola

V Orto baru ženske ne bodo prav nič nežne, grmeli bodo trši in bolj moderni rock ritmi.
Organizatorki Dneva rock žena Sonja in Saša Zagorc<br />
Foto: Jože Suhadolnik
Organizatorki Dneva rock žena Sonja in Saša Zagorc<br /> Foto: Jože Suhadolnik
8. 3. 2019 | 09:00
8. 3. 2019 | 09:45
4:28
Danes ob 21. uri bo ljubljanski Orto bar že četrtič gostil festival Dan rock žena, ki ga organizirata sestri, baskitaristka Saša in bobnarka Sonja Zagorc iz ženske zasedbe Hellcats, v želji, da bi se čim več deklet in žena odločilo za ustanovitev glasbene skupine.

Na tokratnem Dnevu rock žena bosta poleg zasedbe Hellcats, v kateri sta še pevka Daša Makuc in kitaristka Aleksandra Stamenković, nastopili še dve ženski rock zasedbi, srbska Tri kapljice iz Novega Sada in italijanska Checkmate iz Milana. Organizatorki sta poudarili, da »punce zagotavljajo, da ne bodo prav nič nežne, slišali pa bomo vse, od trših do modernejših rock ritmov«.

Tri kapljice Foto Arhiv Organizatorja
Tri kapljice Foto Arhiv Organizatorja


Dan rock žena basistka in bobnarka organizirata v želji, da bi spodbudili čim več punc, deklet in žena, da se lotijo glasbenega delovanja, predvsem v ženskih skupinah. Sta bili pri tem ­uspešni? »Za zdaj mislim, da sva. Vse več punc se odloči za igranje kitare in bobnov. Precej več kot takrat, ko sva midve odraščali. Takrat so bile običajno le pevke, mogoče še kje kakšna klaviaturistka. Danes ni več nič posebnega, če se punca usede za bobne,« je povedala Saša Zagorc. Sonja je dodala, da je imela možnost igrati le flavto. »V glasbeni šoli se nisem mogla takoj učiti igrati bobne.« Menita tudi, da je rock'n'roll vse manj moška zadeva, a žal si ženske še vedno premalo upajo.

Checkmate Foto Marco Fabricci
Checkmate Foto Marco Fabricci

 

​»Že s pogledom lahko koga ustavimo«


Enakopravnost ni stanje, je proces. Zato smo ju vprašali, koliko se je mogoče tudi z glasbo boriti za spolno in siceršnjo družbeno enakopravnost. »Upam, da zelo. Res je, da v glasbenem poslu ni enakopravnosti. Sploh ne v heavy metalu, ki ga igramo. Tu je žensk le za vzorec. Ne vem, kdaj bo več enakopravnosti na odru, vsekakor pa je v občinstvu zdaj več žensk tudi na metalskih koncertih,« je povedala Sonja Zagorc. »Poznajo se vplivi tujine, saj prek interneta na različnih koncih sveta ustvarja vse več ženskih rock zasedb. Celo pri growl metalu, za katerega je značilen kruleč način petja, je vse več punc,« je dodala Saša.

Že nekaj časa po svetu prihajajo na dan škandali o zlorabah, tudi nad ženskami. Povedali sta, da takih izkušenj nimata, niti poniževanj še nista doživeli. »Naša prejšnja kitaristka je razlagala, ko je igrala v drugi ženski zasedbi, da so bile od moških večkrat deležne neumestnih in seksističnih opazk. Pri nas tega ne bo, smo ji zagotovile,« je dejala Saša Zagorc. »Me imamo na odru drugačen odnos, tako do glasbe kot do občinstva. Že s pogledom lahko koga ustavimo.«

Še vedno zbujata pozornost, morebiti začudenje in zgražanje, ko gresta po ljubljanskih ulicah oblečeni v usnje, ozaljšano z zakovicami? Nasmehneta se in pravita, da zdaj ni več tako hudo. Prej se je to pogosteje dogajalo. Ker je tovrstna oprava del popkulture, je tudi vse bolj prisotna v javnosti in zato ne izstopata več. Usnje in zakovice so zdaj nekaj ­običajnega.





Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine