Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

61. Jazz festival Ljubljana – v živo in premierna predvajanja

Najstarejši neprekinjeni evropski jazz festival, 61. Jazz festival Ljubljana, bo.
Lakiko FOTO: Cankarjev dom
Lakiko FOTO: Cankarjev dom
12. 6. 2020 | 11:22
15. 6. 2020 | 09:02
5:58
V letu, ko je življenje kulture »na distanci«, je tudi Jazz festival Ljubljana zasnovan kot nov, prehodni glasbeni format in podpora nadaljevanju umetniške ustvarjalnosti. Poleg slovenskih glasbenikov bodo z ekskluzivno produkcijo na daljavo nastopili tudi priznani glasbeniki iz tujine. Večina slovenskih glasbenikov bo nastopila v živo, nekateri v Linhartovi dvorani, drugi v Parku Sveta Evrope.



Festival bo v Linhartovi dvorani odprl bobnar in skladatelj Žan Tetičkovič (17. 6.) z novim projektom The Port of Life II – Ensō. Njegov prvenec Port of Life je prejel nagrado ASCAP Johnny Mandel. Skladbe večstavčnega dela se gibljejo med otožnostjo in brstenjem življenjske radosti. 

Pianist Sašo Vollmaier (18. 6.), ki od leta 2007 sodeluje s skupino Laibach, je ob izidu novega albuma Kind of Laibach pripravil solo recital s priredbami njihovih skladb, kot so Smrt za smrt, Krvava gruda, Ti, ki izzivaš ali Le privilege des morts. Svetova klasične in industrijske glasbe povezuje s kombinacijo repeticije, minimalizma in širokega dinamičnega razpona. 

Teo Collori in Momento Cigano (19. 6.) se posvečata samosvoji viziji gypsy swinga. Živahno in plesno godbo, ki sta jo pred drugo svetovno vojno začela soustvarjati Django Reinhardt in Stéphane Grappelli, Collori vešče prevaja v avtorske skladbe, polne iskrivih aranžmajskih rešitev in navdihnjenih solističnih izletov. 

Žiga Murko (19. 6.) je na domači jazzovski sceni dejaven vrsto let, predstavil bo zmes aktualnega raziskovanja v polju elektronike in improvizacije na pozavni. Kot posebni gost bo nastopil japonski plesalec Ryuzo Fukuhara.

Žiga Murko FOTO: Michael Tighe
Žiga Murko FOTO: Michael Tighe


Big Band GveriLLaz (20. 6.) je eden najvidnejših domačih neinstitucionalnih big bandov, ki pa osvaja nagrade na mednarodnih jazzovskih tekmovanjih. Danes big band vodi violinist Peter Ugrin, znan po ognjevitem igranju. Zasedba se ob avtorskih skladbah posveča opusom skladateljev, kot so Bob Brookmeyer, Bob Mintzer ali Frank Zappa. 

Boštjan Gombač (20. 6.) bo na interaktivnem koncertu ob sodelovanju otrok z looperjem oz. zankarjem in kopico glasbil prikazal, kako sproti nastajata glasba in z njo tudi improvizacija, ki je ena najtežjih glasbenih tehnik, ker gre za sprotno komponiranje. 

60. jazz festival Ljubljana: Boštjan Gombač in Zlatko Kaučič, koncert za otroke FOTO: Nada Žgank
60. jazz festival Ljubljana: Boštjan Gombač in Zlatko Kaučič, koncert za otroke FOTO: Nada Žgank


Novejša zasedba saksofonista Boštjana Simona, Etceteral (20. 6.), se predaja zlitju akustične in elektronske glasbe. Zvoki, ki nastajajo med živim igranjem, se procesirajo s sintetizatorjem, občutek omamnosti pa poudarjajo vizualije.

V okviru projekta Abeceda, ki ga kurira Dré Hočevar, nastopita zasedbi Gaja Bostiča (17. 6.) in Brine Kren (18. 6.). Letošnji ustvarjalec v rezidenci Mladi raziskovalci je kitarist, skladatelj in večmedijski umetnik Tobija Hudnik (20. 6.), ki trenutno končuje študij na inštitutu za jazz v Berlinu. 

Jazz na distanci
Tuji glasbeniki so svoje 40-minutne koncerte posneli v lastni domovini. Premierna predvajanja teh posnetkov si bo mogoče ogledati po spletu in v Parku Sveta Evrope na velikem platnu. Na daljavo bodo nastopili: Ava Mendoza / Brian Marsella / Caterina Palazzi + Kanaka / Gordon Grdina / Generator / Irreversible Entanglements / Kim Myhr & Tony Buck / Lakiko / Mirna Bogdanović Group / Moor Mother / Ottla / Trickster / Trio Heinz Herbert

Trio Heinz Herbert FOTO: Dragan Tasič
Trio Heinz Herbert FOTO: Dragan Tasič




Brian Marsella FOTO: Cankarjev dom
Brian Marsella FOTO: Cankarjev dom


Program bo potekal v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma in v Parku Sveta Evrope ter na spletnih platformah. Koncerte v Linhartovi dvorani bo občinstvo lahko podprlo z nakupom vstopnic, ogled dogodkov na distanci (na spletu in v Parku Sveta Evrope) pa bo brezplačen. 

www.ljubljanajazz.si
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine