Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Sava bo delež v Gorenjski banki prodala Miodragu Kostiću

To je potrdila skupščina Save, danes sta obe strani podpisali še pogodbo o tem.
Miodrag Kostic FOTO: Aleksandar Dimitrijević/Nin
Miodrag Kostic FOTO: Aleksandar Dimitrijević/Nin
22. 6. 2018 | 10:23
22. 6. 2018 | 17:46
5:04
Ljubljana ­– Če bo Sava AIK banki Miodraga Kostića prihodnje leto prodala 37- odstotni delež bo zanj iztržila 43 milijonov evrov oziroma 298 evrov za delnico. A v resnici bo Kositć zanj odštel le 40 milijonov, saj lahko računa na lanske in letošnje dividende iz tega deleža.

Skupščina Save je danes podprla prodajo deleža v Gorenjski banki srbski AIK banki. Sava, njeni ločitveni upniki, med katerimi sta tudi državna Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad), Abanka in AIK banka so nato podpisali prodajno opcijsko pogodbo za 37-odstotni delež, ki začne veljati 15. februarja 2019, torej po januarju 2019, ko bo Kostić lahko opravil prevzem Gorenjske banke, čas za plačilo pa bo imel do konca junija 2019.

AIK banka že ima skoraj tretjino delnic Gorenjske banke, ker pa po objavi prevzemne namere ni objavila tudi prevzemne ponudbe, do januarja prihodnje leto banke ne more prevzeti. Za prevzem potrebuje soglasje tudi Banke Slovenije.
 

Denar že deponiran


AIK banka naj bi delnice od Save odkupila po 298 evrov za delnico oziroma za skupaj 43 milijonov evrov. Kostić je denar za to in izbrisne pobotnice ločitvenih upnikov že deponiral pri KDD plačilo pa naj bi bilo izvršeno najkasneje do 30. junija 2019. Kupnina bo po besedah predsednice uprave SDH Lidie Glavina nakazana na račune ločitvenih upnikov, med katerimi so tudi SDH in Kad, ki bosta dobila po 10 milijonov, približno dva milijona evrov pa bo prejela Sava.

Lidia Glavina Foto Leon Vidic
Lidia Glavina Foto Leon Vidic


A v resnici bo Kostić do Savinega deleža prišel ceneje. Ker je Banka Slovenije Savi leta 2016 odvzela delničarske pravice, ta ne lani ne letos ne bo dobila dividend. Lani je bilo teh za slaba dva milijona, če bo izglasovana letošnja, ki znaša 9,13 evra na delnico, pa to pomeni še dodatne 1,3 milijone evrov. AIK banka bi torej po prevzemu delnic prihodnje leto lahko računala še na dobre tri milijone evrov dividend, o letošnjem izplačilu pa bo na julijski skupščini imela glavno besedo.
 

Kostiću tudi dividende


Ob tem se pojavlja vprašanje, zakaj lastniki in ločitveni upniki, med katerimi sta tudi državna sklada, niso podprli rešitve, da se delnice v zameno za terjatve najprej prenesejo nanje in šele nato prodajo AIK banki. V tem primeru bi se dividende namreč razdelile mednje. Ta možnost je bila sprva predvidena za včerajšnjo skupščino Save, a je ta načrt padel v vodo že v četrtek, ko skupščina lastnikov obveznic Save, tega ni podprla. Proti sta bila tudi SDH in Kad. Prvi iz vsebinskih razlogov, drugi iz pravnih.
Na SDH pravijo, da bi v primeru prenosa delnic na zastavne upnike, prišlo do drobljenja paketa, kar bi lahko pomenilo tveganje za zmanjšanje vrednosti delnic, ker ne bi bilo prevzemne premije.

S podpisom pogodbe so zadovoljni tudi v AIK banki. In kaj pravijo na ATVP? Bi lahko srbska banka zato izgubila glasovalne pravice? ATVP konkretnih primerov ne komentira in dodaja, da agencija ne izdaja soglasij k posameznim poslom. Navajajo še, da se po zakonu o prevzemih v izračun deleža glasovalnih pravic vračunavajo delniške nakupne (in ne prodajne) opcije. Iz tega je mogoče sklepati, da sklenjena pogodba najbrž ne bo problematična.
 

Julija do večine nadzornikov


Včerajšnji razplet nakazuje, da bo AIK banka lahko že poleti obvladovala Gorenjsko banko. Ker upniki ne bodo prevzeli Savinega deleža, bo ta še vedno brez glasovalnih pravic tako, da bo Kostiću 20. julija najbrž uspelo imenovati tri svoje nadzornike, kar pomeni da bo imel večino v nadzornem svetu.

Sava bo dobila denar za prevzem Hotelov Bernardin. Foto: Mavric Pivk
Sava bo dobila denar za prevzem Hotelov Bernardin. Foto: Mavric Pivk


Delničarji Save so podprli tudi dokapitalizacijo Save s 4,7 milijona evrov svežega denarja, ki ga bo družba porabila za prevzem Hotelov Bernardin. Sava, slaba banka in Gorenjska banka bodo v stečaju NFD holdinga prevzele dvetretjinski delež v Bernardinu. Pri tej dokapitalizaciji naj bi sodelovala le Kad in York, ne pa tudi SDH.
 

Na skupščini tudi zastopnika Rastoderja


Na skupščino Save sta prišla tudi zastopnika Izeta Rastoderja. Kot smo poročali, je Rastoder po neuradnih informacijah od deželne banke Slovenije kupil terjatve do Save in postal ločitveni upnik Save. Neuradno je že ves čas slišati, da je Rastoder pri tem povezan s Kostićem.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine