Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Okopi med Cinkarno in Ringom

Nakup lastnih delnic po višji ceni od prevzemne ponudbe
Delničarji Cinkarne Celje gladko preglasovali potencialnega prevzemnika
Delničarji Cinkarne Celje gladko preglasovali potencialnega prevzemnika
5. 6. 2018 | 16:39
5. 6. 2018 | 18:36
3:00
Delničarji Cinkarne Celje so včeraj potrdili predlog uprave in za dividende namenili 21,5 milijona evrov oziroma 26,52 evra bruto na delnico. Lanski dobiček Cinkarne je sicer znašal 28,8 milijona evrov.

Proti delitvi dividend je glasovala luksemburška družba Anatol S iz skupine Ring, ki je v ponedeljek objavila namero za prevzem Cinkarne. Družba je lastnica okoli 2 odstotka delnic. Nasprotovanje Anatola S, ki je na skupščini skušal delničarje prepričati, da gre za izčrpavanje družbe, je zanimivo, saj naj bi prevzemna ponudba delničarjem poleg 220 evrov vključevala tudi izglasovane dividende.

Uprava družbe je dobila pooblastilo za nakup lastnih delnic po ceni med 250 in 300 evrov. Cena delnic je včeraj na borzi poskočila na 265 evrov za delnico (Prvi trgovalni dan brez dividende je ponedeljek, 11. junij). Dividende bodo izplačane sredi prihodnjega tedna.

Zastopniki Anatol S-a so sicer na skupščini izven dnevnega reda želeli predstaviti svojo zgodbo, kar pa jim skupščina ni dovolila. Neuradno je bilo med manjšimi delničarji po skupščini slišati, da je prevzemna ponudba preskromna.

Predstavniki Anatol S so v ponedeljek vodstvo, svet delavcev in sindikate Cinkarne seznanili s svojimi načrti. Predsednik sveta delavcev Dušan Mestinšek je za Delo povedal, da se bo danes svet delavcev sestal na izredni seji, po njej pa bodo zaposlene seznanili s svojimi zahtevami in stališči.

Spomnimo, Družba Anatol S, ki sodi v skupino Martens Management group, ta pa je pod okriljem avstrijskega Ringa, je v ponedeljek objavila namero za prevzem Cinkarne Celje. Za delnice Cinkarne Celje naj bi ponudila 220 evrov in (včeraj izglasovano) dividendo. Ring je v Sloveniji znan predvsem po prevzemu Heliosa, ki pa ga je skupaj s svojo družbo premazov že prodal japonski korporaciji Kansai. V Sloveniji je sklad lastnik še Nika iz Železnikov.

Cinkarna Celje je v zadnjih 12 mesecih ustvarila 34,8 milijona evrov čistega dobička. Rezultat je sicer rekorden in je posledica rasti cen glavnega izdelka – pigmenta titanovega dioksida. Ponujena prevzemna cena dosega manj kot šest čistih dobičkov družbe.

Največji lastniki Cinkarne so Modra Zavarovalnica (20 odstotkov), DUTB (14,5 odstotka) in SDH (11,4 odstotka). Cinkarna Celje je sicer na seznamu države za privatizacijo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine