Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Najbolj inovativno je tiskanje pik na peresa

Dan inovativnosti: 44 nacionalnih priznanj, od tega osem zlatih in dve posebni za mlada podjetja
Inovativen sistem za tiskanje pik na nalivnike. Foto Vivapen
Inovativen sistem za tiskanje pik na nalivnike. Foto Vivapen
25. 9. 2019 | 17:00
25. 9. 2019 | 17:52
3:54
Brdo pri Kranju – Gospodarska zbornica je že 17. podelila priznanja najbolj inovativnim podjetjem, letos osem zlatih (lani 10), dve posebni priznanji za mladi podjetji, 26 srebrnih, štiri bronasta, ravno tako štiri za prispevek na področju inovativnosti in še dve posebni priznanji za sodelovanje gospodarstva s šolami in fakultetami.

V nacionalnem finalu je sodelovalo 199 inovacijskih predlogov in več kot tisoč inovatorjev. Predsednik GZS Boštjan Gorjup je poudaril, da inovativnost niso zgolj številke, ampak se temelji inovativnosti postavljalo v naši kulturi in odnosu do inovativnosti. »Če bomo znali še naprej graditi na inovacijski kulturi, se bo to odrazilo tudi na evropski inovacijski lestvici, kjer je Slovenija
izgubila nekaj mest in stik z močnimi evropskimi inovatorkami, pa tudi na drugih lestvicah,« pravi Gorjup in dodaja, da so Slovenci v tujini znani po strokovnosti, manjka pa nam volje in želje po sodelovanju.


Najboljši inovatorji letos


Najboljša inovacija leta po izboru javnosti je avtomatiziran stroj za sitotisk 3D oblike na nalivno pero podjetja Vivapen. Za naročnikov izdelek so razvili avtomatizirano procesno rešitev za sitotisk 3D oblike pik na trikotno držalo nalivnega peresa. Rešitev omogoča hitro menjavo barv pik, manjšo možnost napak in hitrejši postopek izdelave, poleg tega pa nadzor nad vsemi deli postopka. Inovacija je sicer dobila srebrno priznanje.

Nova generacija kombijev za kampiranje Adrie Mobila ima povezana dnevni prostor in kabino, povečana prostranost kabine pa zagotavlja več prostora, zaradi česar naj bi v kombiju dobili občutek, da ste v avtodomu, kar je dovolj za zlato priznanje. Krka je dobila zlato priznanje za prvi generični farmacevtski izdelek s paliperidonom, ki se sprošča po patentiranem osmotskem sistemu, na evropskih trgih. Lek je razvil nov kontinuiran in povezan proces za čiščenje biofarmacevtikov, kar bo pocenilo in skrajšalo proizvodnjo bioloških zdravil, in probiotik nove generacije LinComplexTM.

Inovativen sistem za tiskanje pik na nalivnike. Foto Vivapen
Inovativen sistem za tiskanje pik na nalivnike. Foto Vivapen


Nov Domelov motor NZ 270 je svetovna novost na področju električnih motorjev velikih moči, kjer s standardno pločevino, feritnimi magneti in ob nizki porabi materiala dosegajo 96-odstotni izkoristek, kar presega najvišje zahteve evropske zakonodaje o energetski učinkovitosti na tem področju. ETI Elektroelement in RC eNeM Novi Materiali sta predstavila novo generacijo plastičnih podstavkov za talilne vložke, ki prepričajo tudi najbolj zahtevne kupce in so podprti z dvema patentoma.
Podjetje Mediainteractive Franc Dolenc je razvilo sistem MiTeam Medicoll, ki omogoča prenos informacij nujne medicinske
pomoči prek mobilnih telefonov. Dekanski Titus in Lama Avtomatizacija je razvilo sistem za vstavljanje steznih vijakov Quickfit brez orodja v iverne plošče in masiven les.

Lebdeča električna deska. Foto Highfly
Lebdeča električna deska. Foto Highfly


Posebni priznanji


Mlado podjetje Evergreen je dobilo posebno priznanje za 100-odstotno biorazgradljiv cvetlični lonček, izdelan iz
odpada žitaric na klasičnih strojih za brizganje plastike. Enako priznanje je dobilo tudi podjetje HighFly, ki je razvilo električno desko, ki se dvigne do 60 centimetrov nad gladino vode, doseže hitrost 45 kilometrov na uro, je povsem tiho in ne povzroča valov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine