Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kostić iztisnil male delničarje

Za delnico so prejeli 298 evrov.
Foto dokumentacija Dela
Foto dokumentacija Dela
4. 6. 2019 | 10:26
4. 6. 2019 | 10:42
1:46
AIK banka srbskega poslovneža Miodraga Kostića je postala edina lastnica Gorenjske banke, saj je iztisnila še preostalih 1,7 odstotka delničarjev banke. Kot so sporočili iz kranjske banke, je okrožno sodišče v Kranju včeraj sprejelo sklep o tem.

AIK banka je malim delničarjev v skladu s sklepom skupščine odštela 298 evrov za delnico, kolikor je ponujala že v prevzemni ponudbi. AIK banka srbskega poslovneža Miodraga Kostića je v lastništvo Gorenjske banke vstopila z dokapitalizacijo leta 2016. Nato je svoj delež postopoma povečevala do slabe tretjine in v prevzemni ponudbi prišla do več kot 90-odstotnega deleža. Svoj 37-odstotni delež v Gorenjski banki je Kostiću prodala tudi delno državna Sava.

Gorenjska banka ima trenutno petodstotni tržni delež in naj bi tudi po prevzemu ostala samostojna. Predsednik njene uprave Mario Henjak je nedavno napovedal, da želijo do konca leta svoj tržni delež na področju prebivalstva povečati na sedem odstotkov. Poleg tega nameravajo postati prisotni v vseh večjih mestih po Sloveniji, najprej v Mariboru, Novem mestu in Kopru. Prav tako nameravajo podpirati podjetja, ki delujejo na srbskem in slovenskem trgu. »Naš cilj je postati ena najprepoznavnejših bank v Sloveniji in v regiji,« je dejal Henjak.

AIK banka se poteguje tudi za nakup Abanke, ki naj bi jo država prodala do konca tega meseca.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine