Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kolektor je v BiH odprl proizvodno halo

V Srbcu 108 novih delovnih mest, to število se bo povečalo na 140. Cilj Kolektorja CCL je 75 milijonov evrov prihodkov.
Cilj je, da bo imel Kolektor CCL leta 2025 blizu 1000 zaposlenih. FOTO: Tomi Lombar
Cilj je, da bo imel Kolektor CCL leta 2025 blizu 1000 zaposlenih. FOTO: Tomi Lombar
5. 7. 2018 | 19:00
4:56
Srbac – Z izjavo, da nova naložba ne prinaša samo dostojnega življenja za njihove družine in lokalne skupnosti, temveč je tudi priložnost za mlade, so slovesno otvoritev tovarne Kolektorja, ki bo zagotovila 108 novih delovnih mest, pozdravili v Srbcu v BiH.

Proizvodna hala v Srbcu, dobrih 20 kilometrov oddaljenem od Laktašev v Republiki Srbski v BiH, je že tretja proizvodna lokacija podjetja Kolektor CCL. Gre za 3200 kvadratnih metrov proizvodnih površin, ki jih ima podjetje v poslovnem najemu. V ureditev prostora so investirali več kot milijon evrov in vanj že preselili proizvodnjo navitih komponent iz Laktašev, v teku pa je selitev dela proizvodnje feritov iz ljubljanske podružnice podjetja Kolektor Sikom. Trenutno na lokaciji v Srbcu dela 108 zaposlenih. Njihovo število naj bi se po selitvi celotne proizvodnje povzpelo na 140.

»Pred več kot 13 leti smo sprejeli odločitev o postavitvi proizvodnje v Republiki Srbski v mestu Laktaši. Danes v Srbcu postavljamo že tretjo proizvodno lokacijo, sledi pa še četrta v Prijedoru,« je povedal predsednik sosveta Kolektorja Stojan Petrič. »Od nekaj deset zaposlenih v prvem letu, jih imamo danes že skoraj 500, promet pa smo z milijona evrov v letu 2005 povečali na 28 milijonov evrov letos. Zaupanje v zaposlene, zavzetost zaposlenih do dela, ki vedno bolj prevzemajo ključne funkcije poslovanja, razvoj, prodaja, kadrovska politika in drugo so dovolj močan vzvod za prenos novih programov na to lokacijo. Najpomembnejši pa je naš cilj: želimo, da bo imelo podjetje Kolektor CCL leta 2025 blizu 1000 zaposlenih in 75 milijonov evrov skupnega prihodka,« je dodal.

Stojan Petrič (levo) in Milorad Dodik (desno) sta odprla novo proizvodnjo. FOTO: Tomi Lombar
Stojan Petrič (levo) in Milorad Dodik (desno) sta odprla novo proizvodnjo. FOTO: Tomi Lombar


Dodik se je zahvalil za naložbe Kolektorja


Petrič je povedal, da so edino slovensko podjetje, ki ima v regiji osem proizvodnih družb. Po njegovih besedah se vedno pričakuje več in bolje. Digitalizacija je prinesla, da za milijon evrov prihodka ne potrebujejo več 25, temveč le 6,5 zaposlenega, v prihodnje pa bodo potrebni le trije.

Odprtja tovarne sta se udeležila tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik in skoraj celotna vlada, kar gre pripisati tudi bližajočim se volitvam. Te bodo v začetku oktobra. Dodik se je zahvalil za prisotnost in naložbe Kolektorja, ki kažejo, kam naj se usmeri Republika Srbska, zlasti zaradi sodelovanja z izobraževalnimi ustanovami. Opozoril je, da Republika Srbska išče svojo državnost, pri čemer je pomembno, da je gospodarsko uspešna. Zato bodo razbremenili gospodarstvo, del neobdavčene plače povišali z 200 na 500 mark. Republika Srbska je konkurenčnejša od Kitajske, je bilo tudi slišati. Republiki Srbski je BDP zrasel za 3,5 odstotka, kar je tudi posledica odprtosti do tujih investitorjev, tudi Kolektorja. Kot smo slišali, je pisarna za izdajo vizumov za Slovenijo v Banja Luki odprta tri dni na teden in pred njo je vedno vrsta.


Cilj je rast


Kolektor CCL je strateška lokacija oziroma kompetenčni center za maloserijske komutatorske programe, hibridiko in magnetiko. Družba je del koncerna Kolektor, ki bo letos s 5500 zaposlenimi v več kot 35 podjetjih po vsem svetu ustvaril nekaj manj kot 800 milijonov evrov prihodkov.

Glavni motiv koncerna Kolektor je njegova rast. Selitev delov proizvodnje in odpiranje novih proizvodnih obratov sta posledica njihove strategije internacionalizacije in globalizacije, predvsem pa globalne prisotnosti v iskanju najboljših oziroma najprimernejših proizvodnih lokacij za proizvodne programe, so pojasnili v idrijskem koncernu: »Ena takih lokacij je nedvomno Republika Srbska, kjer se poslovno okolje pospešeno razvija in je izjemno naklonjeno novim investicijam, predvsem takim, ki prinašajo nova delovna mesta. Nova proizvodna hala podjetja Kolektor CCL pomeni širitev obstoječih proizvodnih programov, nova delovna mesta in ohranjanje proizvodnega programa za naše kupce.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine