Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kitajski ZTE na udaru ameriških sankcij

Presečišče: prepovedi dobav, ki so jo uvedle ZDA, lahko ogrozijo obstoj tehnološkega velikana.
Družba ZTE tvega prekinitev dobavne verige. FOTO: Reuters
Družba ZTE tvega prekinitev dobavne verige. FOTO: Reuters
Andrej Kotar
29. 4. 2018 | 14:02
29. 4. 2018 | 14:06
3:11
Podjetje ZTE, eden najpomembnejših kitajskih proizvajalcev telekomunikacijske opreme in pametnih telefonov, poskuša prepričati ameriško vlado, naj odpravi prepoved, s katero so ZDA prepovedale ameriškim podjetjem prodajati sestavne dele in programsko opremo podjetju ZTE.

Kitajsko telekomunikacijsko podjetje ZTE je leta 1985 v Shenzhenu ustanovila skupina vlagateljev, povezanih s kitajskim ministrstvom za letalsko in vesoljsko industrijo. ZTE se je v novem stoletju razvil v izjemno uspešnega proizvajalca telekomunikacijske opreme, med drugim opreme za omrežne operaterje, postal je tudi eden najpomembnejših proizvajalcev pametnih telefonov na kitajskem trgu. Lani je zaposloval skoraj 80.000 ljudi in imel 108,81 milijarde juanov (14,12 milijarde evrov) prihodkov.

V ZDA so do zdaj že večkrat obtoževali podjetje ZTE, da s prodajo svojih izdelkov krši veljavne sankcije proti Iranu in Severni Koreji, pred letom dni pa se je ameriško ministrstvo za trgovino odločilo kaznovati podjetje z 1,9 milijarde dolarjev kazni, ker je ZTE prodajal ameriško tehnologijo Iranu in Severni Koreji. Z ZTE-jem so se nato dogovorili, da lahko še naprej sodeluje z ameriškimi podjetji, če bo kaznoval tiste zaposlene, ki so kršili sankcije. Toda ameriško ministrstvo za trgovino je ugotovilo, da ZTE ni dovolj učinkovito kaznoval svojih zaposlenih, vpletenih v kršitve sankcij, zato je ameriško trgovinsko ministrstvo pred dvema tednoma prepovedalo ameriškim podjetjem za sedem let prodajati sestavne dele in programsko opremo podjetju. Ministrstvo je obtožilo ZTE, da je kršilo dogovor, ki so ga sklenili po lanskem izreku kazni, in da je večkrat navajalo lažne podatke.

Prepoved bi lahko zelo resno ogrozila delovanje ZTE-ja, saj bi podjetje lahko izgubilo svojo dobavno verigo in med drugim ne bi moglo več ponujati svojih pametnih telefonov z Googlovim operacijskim sistemom Android. V ZTE-ju si zato zdaj močno prizadevajo prepričati ZDA, da bi odpravile prepoved, in prejšnji teden so javno sporočili, da dejavno izvajajo ukrepe, ki zagotavljajo popoln nadzor nad izvozom.

Predstavniki podjetja so povedali, da so med drugim ustanovili odbor za ugotavljanje skladnosti poslovanja s predpisi, odbor pa vodi kar izvršni direktor podjetja in tako skrbi za to, da podjetje dejansko posluje popolnoma skladno s predpisi, ki urejajo nadzor nad izvozom. V ZTE-ju se dobro zavedajo, da lahko prepoved, ki so jo uvedle ZDA, ogrozi celo njihov obstoj, zato bodo v prihodnjih tednih verjetno še naprej poskušali na različne načine stopnjevati pritisk na pristojne ameriške organe in jih prepričati, da bi začeli razmišljati o preklicu prepovedi. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine