Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Dvoboj zavarovalniških skupščin: Triglav proti Savi Re

Delničarji: Katera zavarovalnica jim prinaša več?
Zavarovalnica Triglav FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Zavarovalnica Triglav FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Karel Lipnik
29. 5. 2018 | 06:00
29. 5. 2018 | 13:53
5:37
Ljubljana – Dve največji zavarovalniški skupini v Sloveniji, Zavarovalnica Triglav in Sava Re, imata danes skupščino delničarjev.

Hitra primerjava obeh največjih zavarovalnic v Sloveniji kaže, da je poslovanje Zavarovalnice Triglav nekoliko dobičkonosnejše od Save. Zavarovalnica Triglav je namreč v zadnjih 12 mesecih (vključeno je prvo letošnje četrtletje) ustvarila 70,9 milijona evrov čistega dobička, kar prinaša 9,3-odstotni donos kapitala. Donos kapitala skupine Sava znaša 8,3 odstotka.

Infografika: Delo
Infografika: Delo


Tudi delničarjem Triglav prinaša večji donos. Letos bo, če bo predlog na današnji skupščini potrjen, med vlagatelje razdelil 82 odstotkov lani ustvarjenega čistega dobička. Dividenda, ki znaša 2,5 evra bruto na delnico, pa vlagateljem prinaša 7,3-odstotni dividendni donos. Sava Re bo med delničarje predvidoma razdelila 44 odstotkov lanskega dobička. 0,8 evra dividende na delnico pa delničarjem prinaša 4,2-odstotni dividendni donos.

Seveda pa je treba opozoriti, da se izplačilo dividende praviloma pozna v ceni delnic, ki po presečnem datumu zdrsne. Po letošnji rasti tečaja pa je že zdaj uspešnejša Sava Re, saj so se delnice letos podražile za 20 odstotkov, medtem kot rast tečaja delnic Zavarovalnice Triglav znaša 18 odstotkov. Po kazalnikih poslovanja so delnice Save Re tudi nekoliko dražje od delnice Zavarovalnice Triglav. Zanje je namreč treba odšteti 12 čistih dobičkov na delnico, ustvarjenih v zadnjih 12 mesecih. Delnice Zavarovalnice Triglav stanejo en letni dobiček manj.
 

Umirjen začetek leta Triglava


Kosmate zavarovalne in pozavarovalne premije Skupine Triglav so se v prvih treh mesecih letos povečale za dobre štiri odstotke in znašajo 293 milijonov evrov. Skupina sicer letos načrtuje mejnik z več kot milijardo evrov pobranih kosmatih premij. Če bi skupini uspelo zadržati rast do konca leta, bi presegla rekord iz leta 2008, ko je zbrala 1,024 milijarde evrov kosmatih premij.

Čisti dobiček Zavarovalnice Triglav je v prvih treh mesecih dosegel 23,2 milijona evrov, kar je petodstotna medletna rast. V zadnjih petih letih je začetek leta sila enakovreden, saj je dobiček, z izjemo 2014, vselej znašal med 22 in 25 milijonov evrov. Letošnji četrtletni dobiček je tako tretji najboljši začetek leta v tem obdobju.
 

Sava Re leto začela s škodami


Sava Re je s prevzemi v zadnjih letih seveda bistveno večja kot v zlatih časih pred krizo. Letošnja rast premij v prvem četrtletju je primerljiva s Triglavovo. Kosmate premije so dosegle 167 milijonov evrov, kar je štiriodstotna medletna rast. A pri tem moramo še opozoriti, da Sava Re s pozavarovanji ustvari večji delež premij kot Zavarovalnica Triglav, zaradi močnega sezonskega učinka pa so prvi trije meseci zato še nekoliko pomembnejši za celoletni uspeh.

Je pa 4,6 milijona evrov čistega dobička Save Re v prvem četrtletju le polovica lanskega dosežka v istem obdobju in z naskokom najslabši začetek leta v zadnjih petih letih. Upad je posledica škodnih dogodkov na tujih trgih in sezonskega vpliva stroškov. Oba učinka bosta po napovedih družbe do konca leta zvodenela, tako da naj bi skupina letos ustvarila začrtanih 37 do 39 milijonov evrov čistega dobička. Lanski dobiček je znašal 31 milijonov evrov.



Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine