Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Colarič se razgleduje po Obali

Novomeška Krka naj bi se zanimala za resort Salinera.
Resort v procesu razdolževanja prodaja družba Hoteli Bernardin. FOTO: Blaž Samec/Delo FOTO: Blaz Samec/delo/
Resort v procesu razdolževanja prodaja družba Hoteli Bernardin. FOTO: Blaž Samec/Delo FOTO: Blaz Samec/delo/
8. 5. 2018 | 19:34
8. 5. 2018 | 19:54
3:20
Novo mesto – Med ključnimi strateškimi usmeritvami v razvoju Krke je zapisano tudi, da bodo še naprej razvijali zdraviliško in turistično dejavnost, vključno z možnostjo iskanja strateških partnerjev zunaj svoje skupine. Po naših informacijah je Krka že opravila pregled poslovanja strunjanske Salinere.

V Krki, ki jo vodi Jože Colarič, o konkretnih nakupnih načrtih ne govorijo. Pravijo le, da v zvezi z zdraviliško-turistično dejavnostjo načrtujejo razvoj v »več smereh, kar vključuje tako partnerstvo kot morebitno akvizicijo«. Izvedeli smo, da je novomeški farmacevt že izrazil interes za nakup resorta Salinera, ki ga v procesu razdolževanja prodaja družba Hoteli Bernardin.

Ob strunjanskem zalivu ima farmacevtska družba tudi že lastne turistično-zdraviliške zmogljivosti, ki jih tržijo pod imenom Talaso Strunjan. V Termah Krka, ki poslujejo z dobičkom, deluje še veliko drugih enot. Lani so v Šmarjeških Toplicah, Dolenjskih Toplicah, Strunjanu, na Otočcu in v Novem mestu imeli več kot 376.000 nočitev, kar je šest odstotkov več kot leta 2016. Največjo zasedenost, 82-odstotno, ima Talaso Strunjan, najmanj pa Hoteli Otočec. Prihodki od turistično-zdraviliške dejavnosti Krke, ki sicer zagotavlja delo 584 zaposlenim, so se lani zvišali za šest odstotkov, v strukturi prihodkov farmacevta pa dosegajo manj kot tri odstotke. Terme Krka so lani zaradi številnih optimizacij zelo izboljšale svojo donosnost.
 

Prevetritev strategije


Spomnimo, lani je pravi medijski vihar povzročila izjava Slovenskega državnega holdinga (SDH), enega največjih delničarjev Krke, da bo treba strategijo razvoja družbe prevetriti. Ker je cena Krkine delnice leta 2016 med vsemi v portfelju holdinga najbolj padla, je SDH naročil študijo, da bi ugotovili, ali bi Krka morala poiskati nove priložnosti na trgu. Colarič je takrat napovedal novo investicijo na Kitajskem.
 

Naprodaj tudi San Simon


Poleg Krke, ki po naših informacijah še ni dala zavezujoče ponudbe, se za Salinero zanima še kupec iz tujine. Vrednost posla znaša manj kot deset milijonov evrov. Iz zadnje objavljenih podatkov je resort na leto imel malo več kot 72.000 nočitev, zasedenost pa je bila le 46-odstotna.

Hoteli Bernardin prodajajo tudi izolski resort San Simon (vključuje hotela Haliaetum in Mirta, pet depandans, velnes center ter rekreacijske in športne površine), za katerega se je zanimal tudi celjski nepremičninski mogotec Aleksander Jančar. Ta bi nakup izvedel s pomočjo Gorenjske banke, a ga je iz te igre na Obali izrinila država. V posel sta se vmešala državna Kad in Modra zavarovalnica, ki naj bi za izolske turistične zmogljivosti plačala okoli deset milijonov evrov, nato pa bi jih spet dala v najem. Za to naj bi pričakovala visok, kar sedemodstotni donos.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine