Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

China Mobile pri Trumpu ni zaželjen

Največjemu ponudniku mobilne telefonije na svetu željo ZDA zapreti vrata
China Mobile že od leta 2012 prosi za vstop na trg ZDA. FOTO: Reuters
China Mobile že od leta 2012 prosi za vstop na trg ZDA. FOTO: Reuters
Andrej Kotar
8. 7. 2018 | 12:00
3:07
Največjemu kitajskemu ponudniku storitev mobilne telefonije v državni lasti grozi, da mu bo ameriška vlada preprečila vstop na ameriški telekomunikacijski trg, ker bi po njenem mnenju lahko ogrozil ameriško državno varnost.

Kitajska telekomunikacijska družba China Mobile, ki je v večinski državni lasti, je nastala leta 1997 in vse od svoje ustanovitve obvladuje kitajski trg mobilne telefonije. Svoje storitve je začela pozneje ponujati tudi v Pakistanu in Burmi ter leta 2011 pri pristojnih ameriških organih zaprosila za dovoljenje za vstop na ameriški trg, na katerem bi rada ponujala storitve mobilne telefonije med ZDA in drugimi državami. China Mobile je imela lani 740,51 milijarde juanov prihodkov (95,64 milijarde evrov), njene storitve pa trenutno uporablja več kakor 900 milijonov uporabnikov, zato velja za največjega ponudnika mobilne telefonije na svetu.

Pred tednom dni se je vlada ameriškega predsednika Donalda Trumpa končno odzvala na prošnjo družbe China Mobile iz leta 2011 in sporočila, da namerava prošnjo zavrniti. Ameriška uprava za telekomunikacijsko in informacijsko politiko NTIA, ki spada pod ministrstvo za trgovino, je namreč predlagala ameriški zvezni komisiji za komunikacije FCC, naj zavrne prošnjo podjetja China Mobile. NTIA je najpomembnejši svetovalec ameriškega predsednika za telekomunikacijsko politiko, komisija FCC pa mora med drugim skrbeti za »varno uporabo telekomunikacijske tehnologije in državno varnost«, kakor piše v zakonu, ki ureja uporabo telekomunikacijskih storitev v ZDA.

Po mnenju uprave NTIA bi preveč ogrozili ameriško državno varnost, če bi družbi China Mobile dovolili delovati na ameriškem telekomunikacijskem trgu, saj je družba pretesno povezana s kitajsko vlado, ki nadzira in usmerja delovanje družbe. Uprava NTIA meni, da bi lahko China Mobile nadzirala telefonske klice in druge oblike sporazumevanja med ameriškimi vladnimi agencijami ter bi pridobljene podatke lahko uporabila za vohunske namene. Po objavi novice o zavrnitvi prošnje družbe China Mobile so se oglasili tudi na kitajskem zunanjem ministrstvu, njihov tiskovni predstavnik je namreč že izjavil, da bi v ZDA morali opustiti razmišljanje iz časov hladne vojne in nehati pritiskati na kitajska podjetja, ki si povsod, kjer poslujejo, prizadevajo delovati skladno s tamkajšnjo zakonodajo.

Zavrnitev prošnje verjetno ne bo pomembno vplivala na prihodke kitajskega telekomunikacijskega velikana, ki večino prihodkov ustvari na domačem trgu, vendar so delnice China Mobile kljub temu po objavi novice o zavrnitvi prošnje prejšnji teden izgubile dva odstotka svoje vrednosti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine