Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ameriška centralna banka dvignila ključno obrestno mero

Zvišanje obresti za četrt odstotne točke je prvi od letošnjih ukrepov Federal Reserve za znižanje rekordne, skoraj osemodstotne ameriške inflacije.
V ameriški centralni banki, ki jo vodi Jerome Powell, so dvignili ključno obrestno mero na 0,25 odstotka in sporočili, da bo ta konec tega leta v razponu med 1,75 in dvema odstotkoma. Foto: Federal Reserve Via Reuters
V ameriški centralni banki, ki jo vodi Jerome Powell, so dvignili ključno obrestno mero na 0,25 odstotka in sporočili, da bo ta konec tega leta v razponu med 1,75 in dvema odstotkoma. Foto: Federal Reserve Via Reuters
16. 3. 2022 | 19:14
16. 3. 2022 | 19:34
1:52

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je po dveh letih zvišala ključno obrestno mero za četrtinko odstotka, z nič na 0,25 odstotka. Poteza je bila pričakovana, saj je prejšnji mesec letna stopnja inflacije v ZDA dosegla 7,9 odstotka, kar je največ v zadnjih štirih desetletjih.

Hkrati je to prvi od napovedanih dvigov obrestne mere v letošnjem letu, s katerim naj bi umirili posledice močno spodbujevalne denarne politike v času pandemije. Ob tem pa inflacijska pričakovanja po ruski invaziji v Ukrajino še dodatno spodbujajo rekordno visoke cene energentov, hrane in surovin.  

V Federal Reserve so v izjavi zapisali, da bodo negativne posledice vojne v Ukrajini povečale inflacijske pritiske in vplivale na gospodarsko aktivnost, čeprav so posledice na ameriško gospodarstvo precej negotove. Opozarjajo tudi na neravnotežja v ponudbi in povpraševanju, močno povišane cene energije in širše cenovne pritiske.

Današnja poteza Feda je tako le uvod v nadaljevanje bolj omejevalne denarne politike v ZDA. Nekateri ameriški analitiki namreč za letos računajo na kar šest do sedem zvišanj tamkajšnje ključne obrestne mere, vsakič predvidoma za po četrtino odstotne točke. To nakazujejo tudi v ameriški centralni banki, saj so ob današnji odločitvi še sporočili, da bo ključna obrestna mera konec tega leta v razponu med 1,75 in dvema odstotkoma.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine