Dončić odmislil bolečine in skupaj z Irvingom poslal LA na počitnice

Košarkarji Dallasa so s 114:101 premagali LA Clippers na šesti tekmi serije, ki so jo dobili s 4:2 in se uvrstili v drugi krog končnice. 28 točk Dončića.
Fotografija: Luka Dončić se veseli prve zmage nad Clippers v končnici, zdaj jih čaka še težje delo - Oklahoma. FOTO: Ron Jenkins/AFP
Odpri galerijo
Luka Dončić se veseli prve zmage nad Clippers v končnici, zdaj jih čaka še težje delo - Oklahoma. FOTO: Ron Jenkins/AFP

Luka Dončić je stisnil zobe, Kyrie Irving je bil še enkrat več izvrsten, tokrat je eksplodiral v drugem polčasu in Dallas Mavericks so še četrtič odpravili Los Angeles Clippers. Po zmagi s 114:101 Dallas odhaja v konferenčni polfinale, kjer jih čaka Oklahoma, LA Clippers pa razočarani na počitnice.

Krajši odmor med peto in šesto tekmo se je Dončiću znova poznal, koleno mu je povzročalo več težav kot v noči na četrtek, kar se pozna predvsem pri njegovem metu z razdalje, znova je zgrešil prvi sedem metov za tri točke. Luka je že na peti tekmi našel način, kako biti učinkovit tudi brez trojk, branilci so ga tokrat bolj agresivno pokrivali tudi v raketi, kar je odpiralo prostor pod obročem.

Dončić se je v raketi pogosto znašel obkrožen s štirimi branilci, kar je odlično izkoristil s 13 asistencami. Foto Jerome Miron/Reuters
Dončić se je v raketi pogosto znašel obkrožen s štirimi branilci, kar je odlično izkoristil s 13 asistencami. Foto Jerome Miron/Reuters

Dallas je v prestopnem roku porabil kar nekaj kapitala, da je pripeljal PJ Washingtona (14 točk) in Daniela Gafforda (13), na šesti tekmi sta pokazala, zakaj. Izkoriščala sta Dončićeve podaje pod koš ali nad obroč, Luka je tekmo končal z 28 točkami (9/29 iz igre), dodal jim je še 13 asistenc in 7 skokov. Gafford in Dereck Lively sta bila pomembna tudi pri skokih v napadu, Dallas jih je zbral 18 in tako izničil slabši met iz igre.

Po prvem polčasu sta bili ekipi izenačeni, mož odločitve je bil tokrat Irving, ki je v drugem polčasu dosegel 28 od svojih 30 točk. Nalet Dallasa se je začel takoj po odmoru, Dončić je zadel svojo prvo trojko, nato je čarati začel Kyrie in Dallas je po treh četrtinah vodil za 15 točk. Ko je Irving zadel trojko pod osebno napako za 106:82, je bila tekma odločena, kljub naletu Clippers v zadnjih minutah pa zmaga domačinov nikoli ni bila zares pod vprašajem. »Res je odličen. V prvem polčasu je imel dve točki, potem pa je prišel do 30. Ko že kaže, da ne bo kaj posebnega opravil, povsem spremeni obraz. Res je izjemen. Pomembno delo opravlja v obrambi, v kateri zelo dobro komuniciramo. Tako moramo tudi nadaljevati,« je bil po tekmi nad soigralcem navdušen Dončić.

Pri gostih je bil prvi strelec Norman Powell z 20 točkami, Paul George jih je dosegel 18, James Harden pa 16. Podobno kot na peti tekmi se je Los Angelesu ustavil met za tri točke, zadeli so le osem trojk in niso uspeli slediti napadalnemu ritmu Dallasa.

Teksašani so se izognili sedmi tekmi in si priborili nekaj dodatnih dni oddiha, prva tekma polfinalne serije v zahodni konferenci z Oklahomo jih čaka šele v noči na sredo. Dončić bo tako dobil štiri dni oddiha, da vsaj nekoliko popravi stanje načetega kolena in se reši prehlada, s katerim se je spopadal v zadnjih dneh. Oddih bo pomemben tudi za Maxija Kleberja, ki je po trku s P.J. Tuckerjem grdo pristal na ramo in tekmo končal z roko v opornici, ni pa še znano, kako dolgo bo Nemec odsoten z igrišč. Obstaja pa veliko možnosti, da se bo po poškodbi gležnja za naslednjo serijo končnice vrnil Tim Hardaway ml.

Dallas zdaj čaka še težja naloga, srečali se bodo s 1. nosilcem zahodne konference Oklahomo. Za uspeh Teksašanov bo tudi Luka moral prestaviti še prestavo višje.

Liga NBA:

Dallas: LA Clippers 114:101 (4:2 v seriji)
Irving 30, Dončić 28; Powell 20, George 18.

Cleveland: Orlando 96:103 (3:3 v seriji)
Mitchell 50, Garland 21; Banchero 27, F. Wagner 26.

Komentarji: