Japonski as poletel skoraj 300 metrov

Rjoju Kobajaši se je na posebni velikanki na severu Islandije močno približal novi magični meji.
Fotografija: Rjoju Kobajaši ni skrival navdušenja po izjemnem poletu. FOTO: Geir Olsen/AFP
Odpri galerijo
Rjoju Kobajaši ni skrival navdušenja po izjemnem poletu. FOTO: Geir Olsen/AFP

Kar se je napovedovalo že včeraj, se je danes skoraj tudi uresničilo. Japonski skakalni as Rjoju Kobajaši je v smučarskem središču Hlidarfjall na severu Islandije na smučeh poletel kar 291 metrov daleč, s čimer je za kar 37,5 metra preletel dosedanji svetovni rekord avstrijskega zvezdnika Stefana Krafta (253,5 m) iz Vikersunda.

Do želene magične meje 300 metrov, s katero se je spogledoval, mu je tako zmanjkalo zgolj devet metrov. Posebej za ta podvig so sicer zgradili sneženo velikanko, ki v celoti leži na pobočju omenjenega smučarskega središča. Vrh zaletišča leži na 1.115 metrih nadmorske višine, doskočišče pa je 360 višinskih metrov nižje. Največji naklon ima pri 36 stopinjah.

image_alt
Bombastična novica z Islandije: Kobajaši naj bi poletel kar 256 metrov daleč

Kobajaši je v dveh dneh poskusov premikal mejnike s poleti, dolgimi 256, 259 in 282 metrov, danes pa ga je najdlje odneslo do 291 metrov. Letel je osem sekund, največjo hitrost pa je dosegel pri 107,5 kilometra na uro.

»O tem poletu sem sanjal dolgo. Vedno sem si želel poleteti dlje kot kdorkoli drug in želim si premikati meje še naprej,« je za RedBull povedal 27-letni Japonec, ki je doslej slavil že 32 zmag v svetovnem pokalu. Ima tudi dva velika kristalna globusa, zlato in srebrno kolajno z olimpijskih iger v Pekingu 2022, trikrat pa je osvojil tudi »zlatega orla« na novoletni turneji.

Toda oglasili sosetudi pri Mednarodni smučarski zvezi ter zapisali, da kljub 291 m dolgem poletu japonskega smučarskega svetovni rekord ostaja v rokah Avstrijca Krafta.

Preberite še:

Komentarji: