Ilka Štuhec: Razhajanja so prevelika, da bi nadaljevali skupaj

Darja Črnko se s težkim srcem poslavlja od ekipe svoje hčerke, nad katero bo poslej kot glavni trener bedel Aleš Gorza.
Fotografija: Darja Črnko na tekmah ne bo več vodila Ilke Štuhec. FOTO: Blaž Same/Delo
Odpri galerijo
Darja Črnko na tekmah ne bo več vodila Ilke Štuhec. FOTO: Blaž Same/Delo

Kot so sporočili iz ekipe 33-letne Mariborčanke Ilke Štuhec, je na tekmah v prihodnje kot glavna trenerka ne bo več vodila njena mati Darja Črnko. Novi trener vrhunske slovenske alpske smučarke bo Aleš Gorza.

Ilka Štuhec je na nedavnem finalu sezone svetovnega pokala v Saalbachu zablestela z drugim mestom v smuku, zatem pa je presenetljivo zmagala na državnem prvenstvu v veleslalomu. V njeni ekipi tako poslej ne bo več Darje Črnko, ki je zadnji dve leti, ko se je Štuhčeva vrnila med smukaško elito, opravljala vlogo glavne trenerke.

»Mama je meni in ekipi dala vse in še več, za kar sem ji bom večno hvaležna. Skupaj sva premaknili meje in dokazali, da je vse mogoče. Njena strokovnost nikoli ni bila vprašljiva, a razhajanja v določenih pogledih so prevelika, da bi nadaljevali skupaj. Odgovornost za to v veliki meri prevzemam jaz. Zdaj bova imeli čas in priložnost, da znova gradiva odnos mama-hči, ki se je v vseh teh letih profesionalnega sodelovanja v bistvu izgubil, a ga želim zadržati za vedno. Mamin doprinos v ekipi bo težko nadomestiti. Drugače bo, morda celo malce strašljivo, a verjamem v uspešno prihodnost in predanost ciljem, ki jih bomo zastavili z ekipo,« je poudarila Ilka Štuhec. 

Ilka Štuhec je na finalu sezone 2023/24 v Saalbachu zablestela z drugim mestom. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Ilka Štuhec je na finalu sezone 2023/24 v Saalbachu zablestela z drugim mestom. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Darja Črnko: Zgodijo se stvari, na katere nimaš vpliva

»Ko kot trener ali vodja ekipe izgubiš pozornost tekmovalca, je čas za spremembo. Z Ilko sva prišli do točke, ko se najina pogleda o tem, kako bi šli naprej, preveč razhajata. Ni se lahko posloviti. Doživeli smo marsikaj, osvojili skoraj vse, a kljub temu zdaj nimam občutka, da je delo opravljeno. Ogromno je bilo izjemnih trenutkov za zgodovino in iskreno morda še več težkih trenutkov, ko se je bilo treba pobrati z dna. V vseh vlogah, ki sem jih opravljala v ekipi, sem vedno delovala 100- in več odstotno. V korist Ilke in njenih ciljev, ciljev ekipe. Zgodijo pa se tudi stvari, na katere nimaš vpliva. Takšen je šport na najvišji ravni. To je bila najina pot in zadovoljna sem, da sem ji ustvarila pogoje in možnosti za uspehe ter s tem pripomogla k njeni zgodbi in uspešni karieri,« je pojasnila Darja Črnko, ki je skupno pot v samostojni ekipi svoje hčerke začela leta 2009. Imela je različne vloge; bila je edina serviserka smuči v svetovnem pokalu, vodja ekipe in glavna trenerka. Ilka je v tem času osvojila dva mala smukaška kristalna globusa, dvakrat se je v tej disciplini ovenčala z naslovom svetovne prvakinje, v svetovnem pokalu je slavila enajst zmag in dosegla 22 uvrstitev na oder za najboljše.

Ob Darji Črnko ekipo zapuščata tudi Natko Zrnčić Dim, ki je v prejšnji sezoni deloval kot pomočnik trenerja, in Tina Kobale, ki je v zadnjih letih v ekipi delovala kot fizioterapevtka in kondicijska trenerka. Ekipi se je kot glavni trener pridružil Aleš Gorza, nekdanji alpski smučar in lani trener slovenske moške reprezentance za hitre discipline.

Komentarji: