Upal je, da bo Vršič še boljši

Bivši pomočnik selektorja Milan Miklavič je prepričan, da bo Olimpija v 1. SNL ubranila drugo mesto.

Objavljeno
10. april 2012 15.13
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Po 29. kolu in Olimpijinem tretjem pomladnem porazu se je na nogometni klubski sceni zaostril samo boj za drugo mesto. Maribor je razred zase, a ta položaj mu ne ustreza! Tako meni nekdanji pomočnik selektorja slovenske nogometne reprezentance Milan Miklavič, ki je prepričan, da bo Olimpija ubranila 2. mesto.

Je Maribor v senci Olimpijinih težav?

Mirne vesti trdim, da Zlatko Zahović ni zadovoljen s trenutnim stanjem. Prednost na lestvici ne razkriva dejanske moči Maribora in to je uganka, na katero bodo dale odgovore evropske tekme. Za Maribor bi bilo bolje, da bi imel šest ali sedem točk prednosti, vsako nedeljo nabrušeno moštvo in visoko motivirane igralce, vsako drugo nedeljo pa številčnejši obisk v Ljudskem vrtu. Trenuten položaj je nevaren in ne bi bil rad v Zahovićevi in Milaničevi koži, ko bo treba oceniti, koliko je Maribor pripravljen za evropske bitke. Olimpija je druga zgodba.

Je Bojan Prašnikar v tem trenutku zanjo neustrezen mož?

Predvsem je v težkem položaju. Ko me je predsednik Izet Rastoder novembra lani vprašal, če bi prevzel Olimpijo, sem ga zavrnil, a ključno vprašanje je bilo, zakaj naj bi menjal trenerja, če je Olimpija druga. Prašnikarju ni lahko, lahko celo izgubi drugo mesto, toda ocenjevali ga bomo lahko šele čez nekaj mesecev. Čez noč ne more spremeniti filozofije in igre, ki je bila pod Kosićevo taktirko zelo všečna. Prašnikar je drugačen tip trenerja.

Ste pri Olimpiji sploh opazili pozitivne premike?

Koliko časa je Prašnikar trener? Tri ali štiri mesece? Ne, ne boste me ujeli v zanko, premalo časa je minilo, da bi trener lahko delal čudeže. Presenečen sem, da Dare Vršič ni takšen, kot sem pričakoval, da bo pod Prašnikarjevim vodstvom. Upal sem, da bo Vršič pod tršimi trenerskimi prijemi tekaško močnejši, hitrejši in agresivnejši. Podobno velja tudi za Daliborja Radujka. Prašnikar je tip trenerja, ki zna stisniti igralca, medtem ko je Kosićev način dela mehkejši.

Se Olimpiji lahko izmakne drugo mesto?

Ne bi rekel. Prašnikar bo premogel toliko znanja in moči, da bo moštvo doseglo, kar je ta čas sposobno. Več pač ne more. Maribor je premočan, vendar samo v primerjavi s tekmeci na slovenski sceni. Te sicer ne podcenjujem. Ni slaba, ob upoštevanju razmer je celo solidna. A ni mogoče pričakovati, da bo vse lepo, če igralci komaj kaj zaslužijo – oziroma če sploh kaj – in če so druge razmere prej slabe kot evropske. Samo poglejte Nafto, Muro. Že nekaj mesecev igralci ne vidijo denarja in na igrišču delajo čudeže. To je resnično junaško.

Je lestvica realna?

Je, ampak je odraz finančnega stanja klubov. Liga bo zanimiva in kakovostna, ko bo imel Maribor ob sebi močno Olimpijo, Koper, Muro..., ko se bo vsaj štiri ali pet klubov potegovalo za naslov in bo prisoten tudi strah.

Ali še drži, da je liga idealna za mlade igralce? Igralci, ki so v ospredju, so namreč še vedno mladi, svoj vzpon pa so začeli že pred dvema, tremi sezonami? Na primer, Velikonja, Volaš, Berić, Jović, Struna, Plut, Bezjak...

Bilo bi sanjsko, če bi lahko nenehno proizvajali igralce in z njimi nadomeščali tiste, ki prehitro odidejo v tujino. A smo premajhni, čeprav v Sloveniji ni malo nadarjenih. Spremljam selekcije do 17, 18 let in vidim, da je v njih veliko izstopajočih posameznikov. Problem je, ker s prestopom med člane zastanejo v razvoju. In to zato, ker nimajo več ustreznih treningov in razmer. Ni denarja!