Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Anglija in Danska brez zmagovalca, Španija že v osmini finala

Po drami Slovenije in Srbije se je tudi dvoboj Anglije in Danske razpletel z izidom 1:1. V sredozemski klasiki Španija ugnala Italijo z 1:0.
Vodilni adut angleške vrste Harry Kane se je spet hitro izkazal z golom. FOTO: Javier Soriano/AFP
Vodilni adut angleške vrste Harry Kane se je spet hitro izkazal z golom. FOTO: Javier Soriano/AFP
S. U.
20. 6. 2024 | 17:55
20. 6. 2024 | 23:49
6:19

 

Že uvod v 2. kolo skupinskega dela je ponudil veliko športne napetosti,zlasti sta izstopali tekmi Hrvaške in Albanije ter danes slovensko-srbsko derbi. Obe sta se razpletli brez zmagovalca, potem ko so najprej Albanci izenačili v izdihljajih tekme, nato pa danes še Srbi. Tako so slednji preprečili Sloveniji mirno pričakovanje zadnje tekme v skupinskem delu proti Angliji (25. t. m.) in osmino finala, za katero bodo tako morali še zelo garati.

Začetek v imenitnem ozračju, saj obe reprezentanco že tradicionalno uživata na velikih tekmovanjih glasno in številčno podporo rojakov, še ni ponujal nevarnih akcij, odgovornost je seveda pri obojih vidna, s tremi točkami so seveda Angleži bolj sproščeno razmišljali o tekmi kot pa Danci po točki za uvodni remi s Slovenijo.

Prvi resnejši poskus pa je uprizoril Phil Foden, angleški reprezentant in eden od zvezdnikov Guardiolovega Cityja, a je njegova žoga v 13. minuti zletela prek vrat  Vodstvo Angležev pa je sledilo kmalu in zadel je kdo drug kot Harry Kane, vodilni zvezdnik nogometne Anglije. Spet je bil v kazenskem strelu tekmecev spreten in natančen, pred tem pa je bil nepazljiv danski branilec Andreas Christensen.

Morten Hjulmand (ob njem Phil Foden) je zabil gol za 1:1. FOTO: Heiko Becker/Reuters
Morten Hjulmand (ob njem Phil Foden) je zabil gol za 1:1. FOTO: Heiko Becker/Reuters

Angleži so se kar hitro zadovoljili s takšnim izidom, začeli igrati pasivno, kazen je sledila: Morten Hjulmand je kot iz topa ustrelil s 25 metrov, žoga po tleh se je odbila od vratnice v mrežo Angležev – 1:1.

S tem izidom sta moštvi po precej manj dinamični tekmi od tiste popoldanske slovensko-srbske ob polčasu odšli v slačilnico.

Uvodne minute drugega polčasa so napovedale več dinamike, blizu novemu vodstvu za Anglijo je bil Decian Rice, pa je njegov močan strel, podoben tistemu za dansko izenačenje, ustavila vratnica. Dejansko je bila predvsem angleška igra v 2.polčasu hitrejša in aktivnejša, nato je selektor Gareth Southgate poskusil doseči zmago z osvežitvami s klopi, med drugim je igrišče zapustil udarni as Kane. 

Toda bolj se je tekma prevešala h končnici, nevarnejši so bili Danci. Zelo blizu gola za zasuk je bil Christensen, za njim še Pierre-Emile Højbjerg. Spremembe izida pa ni bilo, obojim je pripadla po točka, zadnje kolo pa prinaša še kopico ugank,.In med temi je ključna ta glede razpleta v skupini C za slovensko izbrano vrsto. 

Špancem klasika Sredozemlja

Pisan nogometni dan v Nemčiji pa se nadaljuje v večer in spektakel sredi Porurja med tradicionalnima tekmecema Španijo in Italijo z našim sodnikom Slavkom Vinčićem. Obe reprezentanci sta že zapisani na seznamu evropskih prvakov, skupno sta bili na vrhu petkrat – Italijani dvakrat, Španci trikrat.. »Azzurri« so bili prav nazadnje, pred tremi leti, prvaki stare celine, Oboji pa so vstopili v današnji derbi s popotnico zmage iz uvodnega kola – Španija je premagala Hrvaško, Italija pa Albanijo. 

Uvod je prinesel špansko ofenzivo, Pedri bi prav lahko že hitro ugnal Gianluigija Donnarummo, ta je ostal zbran in tekmečev poskus iz bližine z glavo natančno odbil prek svojih vrat. In v tem slogu se je tekma nadaljevala:Španija je nizala nevarne akcije, podobno kot Pedri je bil tudi Nick Williams zelo blizu vodilnega gola.

Italijanska obramba je imela veliko dela z Alvarom Morato. FOTO: Leon Kügeler/Reuters
Italijanska obramba je imela veliko dela z Alvarom Morato. FOTO: Leon Kügeler/Reuters

Španci so nadaljevali napadalno, Donnarummi je bilo vse prej kot dolgčas. V 24. minuti je bil zelo nevaren Alvaro Morata, Oblakov soigralec iz madridskega Atletica, tudi Fabian Ruiz bi lahko zadel v polno, za njim še Rodri ... Res, kot da bi igralo le eno moštvo – špansko.

Vso neučinkovitost tekmecev pa bi lahko Italijani kaznovali, potem ko je prav v zadnji minuti uvodnega polčasa za prvo resnejšo priložnost svojega moštva prodrl Federico Chiesa, a pri strelu ni bilo natančnosti.

Drugih 45 minut pa se je začelo v slogu večjega dela prve polovice: torej s španskimi napadu. Donnarumma je ohranjal zanesljivost in tako tudi mrežo, dokler ga ni ugnal soigralec! Po Williamsovem predložku je v 55. minuti italijanski reprezentant Riccardo Calafiori žogo poslal v vrata svojega moštva ...

Tako sta se Lamine Yamal in Alvaro Morata veselila uvrstitve v osmino finala. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP
Tako sta se Lamine Yamal in Alvaro Morata veselila uvrstitve v osmino finala. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP

In Španci niso odnehali, zelo aktiven Williams je v 70. minuti zadel prečko. In tudi do konca tekme je bila španska vrsta bolj napadalna ter se je zasluženo veselila druge zmage in tako tudi uvrstitve v osmino finala na letošnjem euru.

 

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine