Real spet oživel v zadnjih minutah za sladko zmago v pokalnem derbiju

Madridski derbi četrtfinala španskega nogometnega pokala je po preobratu pred svojimi navijači dobil Real, ki je v mrežo Jana Oblaka pospravil tri žoge (3:1).
Fotografija: Vinicius Junior slavi, Jan Oblak pa v ozadju nemočen spremlja veselje Brazilca in njegovih soigralcev. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
Vinicius Junior slavi, Jan Oblak pa v ozadju nemočen spremlja veselje Brazilca in njegovih soigralcev. FOTO: Susana Vera/Reuters

Za izrazito neprijeten uvod v tokratni madridski derbi so poskrbeli nepridipravi, ki so obesili lutko z dresom Realovega brazilskega napadalca Viniciusa Juniorja na enega od mostov blizu Realovega vadbenega centra s pripisom »Madrid sovraži Viniciusa«. Lutko, ki je bila najverjetneje delo navijačev Atletica, ki so se že v preteklosti sovražno obnašali do Brazilca, so španski mediji označili kot rasistični napad in resno grožnjo. Policijski viri so povedali, da preiskujejo incident, niso pa razkrili dodatnih podrobnosti. Dogodek sta ostro obsodila oba kluba, Viniciusu pa so navijači na domačem štadionu Santiago Bernabeu glasno vzklikali sporočila podpore vse od prihoda na zelenico.

Tam je imel 22-letni Južnoameričan prvo izrazito priložnost na tekmi, toda po akciji s Karimom Benzemajem v 8. minuti ni uspel pomeriti proti vratom Jana Oblaka po zaslugi izvrstnega posredovanja Reinilda. Real tekme sicer ni odprl najbolje in bil za to kaznovan dobrih 10 minut kasneje, ko je po podaji Kokeja prek domače obrambe Nahuel Molina na oddaljenejši vratnici našel Alvara Morato, ki je pred očmi novega selektorja španske reprezentance Luisa de la Fuenteja zatresel mrežo nekdanjih delodajalcev.

Real se do konca polčasa ni uspel izviti iz primeža sosedov, ostal pa je še brez poškodovanega bočnega branilca Ferlanda Mendyja, ki ga je še pred polčasom zamenjal Dani Ceballos. Domači so se v drugem delu tekme vendarle prebudili in začeli stiskati obroč okoli vrat Oblaka, ki se je moral prvič na tekmi sicer izkazati šele po slabi uri igre, ko je ustavil strel do tedaj nevidnega Benzemaja, Vinicius pa je v nadaljevanju akcije z oklevanjem zapravil še eno izjemno priložnost za izenačenje. Ob pritisku Reala bi na drugi strani Atletico v 72. minuti kmalu odločil tekmo, a je poskus s prostega strela Antoina Griezmanna prisebno ustavil Thibaut Courtois. Nato pa je udaril zdaj že klasični Ancelottijev »džoker« Rodrygo, ki je v 79. minuti nanizal nekaj tekmecev in s strelom na bližnjo vratnico presenetil Oblaka za 1:1. Tik pred iztekom sodnikovega podaljška drugega polčasa je rezervist in novinec v Atleticovih vrstah Memphis Depay dvakrat zapretil vratom Reala, a ni uspel preprečiti dodatnih 30 minut. Neverjetno, toda resnično – že šestič zapored sta madridska soseda v tekmi na vse ali nič remizirala ter se podala v podaljšek.

Napredoval tudi Athletic

Kraljevi klub je nato vendarle uspel streti rdeče-bele, ki so najprej v 99. minuti zaradi drugega rumenega kartona ostali brez izključenega črnogorskega branilca Stefana Savića, nato pa je že v enem naslednjih napadov Oblaka matiral Benzema po podaji Viniciusa. Brazilec je za konec v enem zadnjih napadov zadel še sam in vsaj malce provokativno slavil, njegovo ime pa se bo zaradi že omenjenih dogodkov pred tekmo seveda še pogosto pojavljalo v medijih v naslednjih dneh. Real je podaljšal čakanje Atletica na zmago na Bernabeuu, kjer so Oblak in soigralci nazadnje slavili na prvenstveni tekmi februarja 2016 (0:1).

Že pred dvobojem v Madridu je v polfinale napredoval Athletic Bilbao z zmago nad Valencio na Mestalli (3:1), za katero so poskrbeli štirje baskovski strelci. Po vodilnem golu Ikerja Muniaina v 35. minuti je namreč Oscar de Marcos zatresel lastno mrežo, nato pa je Nico Williams (pri obeh golih Athletica je podal njegov brat Iñaki Williams) tik pred polčasom poskrbel za novo vodstvo levov iz Baskije, ki jim je pot v polfinale dokončno tlakoval Mikel Vesga z enajstmetrovko v 74. minuti.  

V sredo sta si polfinalni vozovnici, ekipe bodo tokrat merile doma in v gosteh, zagotovili ekipi Osasune (zmaga nad Sevillo po podaljšku z 2:1) in Barcelone, ki je z golom Ousmana Dembeleja v začetku drugega polčasa strla Real Sociedad. Tretjeuvrščena ekipa španskega prvenstva je sicer v zaključku prvega polčasa ostala brez izključenega Braisa Mendeza. Žreb polfinalnih parov bo na sporedu v ponedeljek ob 13. uri.


Adam Gnezda Čerin med dvobojem lige narodov z Norveško v Stožicah. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
Adam Gnezda Čerin med dvobojem lige narodov z Norveško v Stožicah. FOTO: Antonio Bronić/Reuters

Četrti gol Gnezde Čerina premalo, da bi rešil Panathinaikos

Na povratni tekmi četrtfinala grškega pokala sta se udarila Panathinaikos in PAOK, ki je ubranil prednost s prvega dvoboja v Solunu (2:0) in se z remijem v Atenah (1:1) prebil v polfinale. Jasmina Kurtića tudi tokrat ni bilo v kadru črno-belih, ki jih je v 18. minuti po akciji Bernarda načel slovenski vezist Adam Gnezda Čerin z že četrtim golom za PAO v svoji prvi sezoni v grškem nogometu. Andraž Šporar je odigral vso tekmo, a s soigralci ni uspel izničiti zaostanka s prve tekme, PAOK je vse dvome o potniku v polfinale razblinil v 78. minuti, ko je enajstmetrovko izkoristil Portugalec Nelson Oliveira, gostje pa so v 89. minuti ostali brez izključenega španskega napadalca Brandona Thomasa. Tretji slovenski reprezentant v vrstah Panathinaikosa Benjamin Verbič je tekmo pospremil s klopi.

Preberite še:

Komentarji: