Nekoč nergači, danes preračunljivci

Preračunavanja so bila na dnevnem redu, a tokrat so se nekateri priklonili nešportnemu boju.

Objavljeno
15. februar 2012 23.50
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Hokej pač ni nogomet, saj ga ne igrajo po vsem svetu, toda zavoljo dinamike, nepredvidljivosti, posebnega vzdušja v lednih arenah ponekod privablja prav posebno pozornost. Tudi pri nas in ne le zavoljo dogodkov na ledu. Če se le ozremo k zadnjim 20 letom samostojnosti, se spomnimo škandalov, kazni, dolgih sestankov, naglih zasukov.

Enega novih poglavij pa so akterji v slovenski hokejski zgodbi odprli z vstopom v avstrijsko prvenstvo, urejeno in odmevno ligaško tekmovanje s pravili igre z Dunaja, daleč naokrog spoštovane in cenjene metropole. Resda je igralcem ali trenerjem naših moštev - Jeseničani so sklenili svojo šesto sezono v EBEL, Ljubljančani pa še nastopajo v svoji peti - pogosto šla v nos kakšna sporna sodniška odločitev, največkrat tekme pač pripadajo »zebram« iz Avstrije, toda hujšega ni (bilo). Na koncu so največkrat obveljala razmerja moči na ledu in tako je očitno tudi v tej sezoni, ko so se v končnico osmerice uvrstili kar štirje neavstrijski klubi. Pa bodite prepričani, da če bi kuharji iz naše severne soseščine poleg dunajskega zrezka in jabolčnega zavitka pripravili še svoj hokejski jedilnik, bi v zgodbo vključili tudi moštvi iz Beljaka in Gradca, nikakor pa ne gostov z Moravskega ali Madžarskega.

Toda igra med sezono je nagrajena s točkami, zadnje kolo pred nedeljskim štartom končnice pa je ponudilo še posebej zanimiv zaplet z bojem za štartna mesta. Preračunavanja in spletkarjenja so bila na dnevnem redu, a tokrat so se nekateri, žal prav oba slovenska kluba, priklonili nešportnemu boju. Tolikokrat smo iz Podmežakle in Tivolija poslušali, češ kako igrajo v tej ligi zgolj zaradi preživetja in preozkega domačega prostora ter da se morajo ukloniti sleherni odločitvi severno od Karavank. Toda v torek so oboji zapustili vtis preračunljivcev! Olimpija se je v trenutkih odločitve - tebi nič, meni nič - vdala in si za tekmeca v četrtfinalu izbrala Madžare, ne pa branilcev naslova iz Salzburga, pri jeseniškem moštvu pa so si privoščili previsok poraz in tako tudi pomagali dunajskim tekmecem na poti v četrtfinale. K nizu nerazumljivih potez v Podmežakli sodita tudi včerajšnji odpustnici za člana strokovnega štaba Dejana Varla in Klemna Mohoriča.

V Avstriji so včeraj razmišljali o kazni za zeleno-bele zaradi neprofesionalnega pristopa, sodnika bi lahko že na tekmi kaznovala za nešportno obnašanje vratarja Matijo Pintariča, ki jo je med kazenskima streloma »ucvrl« iz vrat. Zmaji so si tako po izjemno lepih predstavah v rednem delu zdaj zagrenili štart v končnico. Nenazadnje pa si morda sploh niso izbrali lažjega tekmeca. Le v tej sezoni so z Madžari izgubili petkrat, v primeru spodrsljaja v četrtfinalu ne bo nikakršnega izgovora. Če pa bi padli proti Salzburgu, bi bilo drugače - spet bi lahko prisluhnili in verjeli besedam o moči v zakulisju najbogatejšega avstrijskega hokejskega kluba.