Zala Maria in Stefan za bronasti kolajni na EP, KZS z novim predsednikom

Žibretova in Joksimović sta se na karateističnem prvenstvu stare celine v Zadru v svojih kategorijah prebila do dvobojev za tretji mesti.
Fotografija: Zala Maria Žibret se bo pojutrišnjem v Zadru borila za bronasto kolajno. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zala Maria Žibret se bo pojutrišnjem v Zadru borila za bronasto kolajno. FOTO: Jure Eržen/Delo

Med slovenskimi karateisti sta se na 59. evropskem prvenstvu v Zadru najvišje zavihtela Zala Maria Žibret (nad 68 kg) in Stefan Joksimović (nad 84 kg), ki sta se v svojih kategorijah prebila do sobotnih dvobojev za tretje mesto. V primeru zmag bosta okrog vratu prejela bronasti kolajni. 

Stefan Joksimović je na poti do dvoboja za tretje mesto premagal tri tekmece. FOTO: KZS
Stefan Joksimović je na poti do dvoboja za tretje mesto premagal tri tekmece. FOTO: KZS

Žibretova je morala sicer v uvodnem obračunu priznati premoč Angležinji Rochelle Walters (0:2), ki se je v nadaljevanju prebila do finala, s čimer je obetavni članici KK Ljubljana omogočila nadaljevanje prvenstva v repešažu. V njem je najprej z 9:1 odpravila Portugalko Ano Rito Oliveira, nato pa je bila s 3:2 boljša še od Švedinje Sophie Bao Bednarski. V dvoboju za bronasto odličje se bo Zala Maria pomerila s Španko Mario Torres Garcia, lansko svetovno podprvakinjo iz Budimpešte in prvakinjo iz Dubaja 2021.

Joksimović je v prvem krogu premagal Španca Alejandra Jimeneza Diaza (1:0), v drugem je z enakim izidom izločil Rusa Aliakseja Vodčica, v četrtfinalu pa je ugnal še Čeha Ondreja Bosaka (2:0). V polfinalu je nato član KK Žalec izgubil z Italijanom Matteom Avanzinijem (2:4), v finalu repešaža pa se bo za bronasto kolajno pojutrišnjem postavil po robu francoskemu svetovnemu prvaku Mehdiju Filaliju.

Preostali naši borci Jaka Gaal (do 75 kg), Matej Gorišek (do 84 kg), Lara Đaković (do 50 kg), Laura Bergant (do 55 kg), Hana Debeljak (do 61 kg) in Elizabeta Molnar (do 68 kg) ter kataš Jure Sluga so ostali brez uvrstitev.

Cigler novi predsednik Karate zveze Slovenije

V Ljubljani pa so pod streho spravili izredno sejo volilne skupščine Karate zveze Slovenije (KZS), na kateri so za novega predsednika naše krovne organizacije izvolili Mihaela Ciglerja, ki je v glasovanju premagal protikandidata Damjana Horvatiča in Blaža Žibreta

Mihael Cigler (levo) med predstavitvijo svojega programa za predsednika KZS FOTO: Toni Mavsar
Mihael Cigler (levo) med predstavitvijo svojega programa za predsednika KZS FOTO: Toni Mavsar

»Hvala vsem za podporo in zaupanje. Verjamem, da bomo z ekipo uspešni pri uresničevanju predstavljenih ciljev. To je naša zaveza, do katere bomo nepopustljivi. Potrebna bo velika mera zaupanja in dvig strokovne ravni dela, zagnati bo potrebno obsežen razvojni cikel tega športa in ga ustrezno umestiti v slovenski športni, sponzorski in tudi siceršnji družbeni prostor. Gre namreč za izjemno priljubljen šport, s katerim se v Sloveniji ukvarja okoli 10.000 ljudi. To karate resda uvršča med najbolj množične športe pri nas, žal pa se množičnost ne odraža v prepoznavnosti in številu tekmovalcev višjih ravni,« je ob svoji izvolitvi dejal Cigler, ki je v drugem krogu glasovanja prejel 34 glasov, le tri več kot njegov nasprotnik Žibret.

Cigler, ki je zakoniti lobist in predsednik Združenja za zakonito lobiranje Slovenije, bo tako na čelu KZS nasledil Boruta Strojina, ki je januarja letos odstopil s položaja predsednika. Ob tem se je izkazalo, da je KZS v nezavidljivem finančnem položaju z okoli 55 tisoč evri negativnega stanja.

Preberite še:

Komentarji: