Velikemu Juriju Sedihu je zastalo srce

Star 66 let je umrl dvakratni olimpijski prvak in še vedno svetovni rekorder v metanju kladiva.
Fotografija: Atletska družina v metanju kladiva, v kateri je z zlatimi olimpijskimi črkami zapisan tudi Sloivenec Primož Kozmus, je izgubila dvakratnega olimpijskega prvaka Jurija Sediha. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
Atletska družina v metanju kladiva, v kateri je z zlatimi olimpijskimi črkami zapisan tudi Sloivenec Primož Kozmus, je izgubila dvakratnega olimpijskega prvaka Jurija Sediha. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

V starosti 66 let je zaradi zastoja srca umrl dvakratni olimpijski prvak v metu kladiva Jurij Sedih. Ukrajinec je bil najboljši v Montrealu leta 1976 in Moskvi 1980, tretji naslov pa mu je preprečil ruski bojkot iger v Los Angelesu leta 1984. V Seulu je bil srebrn, izjemno kariero pa je zaokrožil z naslovom svetovnega prvaka leta 1991.V svojem obdobju je veljal za nepremagljivega. Njegov svetovni rekord 86,74 metra iz leta 1986 je še vedno veljaven.



»Zame je bil Jurij prijatelj, modri mentor,« je na Twitterju zapisal veliki skakalec s palico Sergej Bubka.

Sediha je nekdanji direktor moskovskega protidompinškega laboratorija Grigorij Rodčenkov v svoji knjigi opisal kot velikega uporabnika steroidov. Sedih je zanikal doping in velike uspehe pripisal boljšemu treniranju in intenzivnem iskanju nadarjenih atletov v nekdanji Sovjetski zvezi.

Sedih je po upokojitvi delal v Franciji kot učitelj telesne vzgoje in je bil poročen s svetovno rekorderko v streljanju Natalijo Lisovsko. Njuna hči Alexia je za Francijo na mladinskih olimpijskih igrah 2010 osvojila zlato kladivo za Francijo.

Preberite še:

Komentarji: