Rus in Kitajec bosta v Astani igrala podaljšek

Rus Jan Nepomnjašči in Kitajec Ding Liren sta po 14 rednih partijah šahovskega svetovnega prvenstva poravnana na 7:7. Jutri »tie-break«
Fotografija: Jan Nepomnjaščij (desno) in Ding Liren sta šahovski dvoboj za svetovnega prvaka in nasledstvo Norvežana Magnusa Carlsena podaljšala v podaljšek. FOTO: Vladislav Vodnev/Reuters
Odpri galerijo
Jan Nepomnjaščij (desno) in Ding Liren sta šahovski dvoboj za svetovnega prvaka in nasledstvo Norvežana Magnusa Carlsena podaljšala v podaljšek. FOTO: Vladislav Vodnev/Reuters

Rus Jan Nepomnjašči in Kitajec Ding Liren sta po 14 rednih partijah šahovskega svetovnega prvenstva poravnana na 7:7, zato bodo v nedeljo o naslovu prvaka odločili podaljški. Danes sta v zadnji partiji Kitajec z belimi in Rus s črnimi figurami remizirala.

Ding je bil zelo napadalno razpoložen z belimi figurami, a si je privoščil dve napaki, s katerima je pobudo prevzel 32-letni Rus. Ta nato ni izkoristil ponujenega oziroma se je dve leti mlajši tekmec uspešno rešil in nato po časovni stiski pridobil dodatno uro po 40 odigranih potezah.

V zaključnem delu igre si nihče ni privoščil napak ob precej izpraznjeni mizi, tako da sta si tekmovalca po kar 90 potezah segla v roke. Zadnji dvoboj je bil najdaljši, trajal je šest ur in pol.

V nedeljo bodo v tako imenovanih »tie-breakih« najprej na vrsti štiri tekme pospešenega šaha s 25 minutami za vsakega tekmovalca. Za vsako potezo bosta prejela še dodatnih 10 sekund. Zmagovalec bo tisti, ki bo osvojil 2,5 točke.

Če bosta tudi po teh obračunih poravnana, sledita še dve mini-tekmi hitropoteznega šaha s po dvema partijama in petimi minutami ob dodatnih treh sekundah za vsako potezo. Zmagovalec bo tisti, ki bo v kateri od obeh tekem prejel 1,5 točke.

Če tudi po vseh teh partijah ne bo zmagovalca, sledijo do prve zmage še hitropotezni dvoboji s po tremi minutami in dvema dodatnima sekundama za potezo.

Zmagovalec bo nasledil Norvežana Magnusa Carlsena, ki je naziv najboljšega šahista na svetu držal od leta 2013, letošnjemu obračunu pa se je odpovedal zaradi pomanjkanja motivacije.

Skupni nagradni sklad v Astani znaša dva milijona evrov, zmagovalec bo dobil 1,2 milijona.

Preberite še:

Komentarji: