Dvojne slovenske stopničke na tekmi na Kitajskem

Mina Markovič je na četrti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju osvojila prvo mesto, Maja Vidmar je bila tretja.

Objavljeno
08. september 2011 13.11
Posodobljeno
08. september 2011 13.11
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Peking - Slovensko športno plezanje slavi nov uspeh. Tudi četrta tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Changzhiju je minila po slovenskih notah, saj je Mina Markovič je vpisala četrto letošnjo zmago, slovenski uspeh pa je s tretjim mestom dopolnila Maja Vidmar. Markovičeva vodi v svetovnem pokalu, Vidmarjeva pa je tretja, piše STA.

Obe slovenski predstavnici na Kitajskem sta v finalu preplezali vse do vrha. Vidmarjeva je zaradi slabšega rezultata v kvalifikacijah na koncu osvojila tretje mesto, Markovičeva pa si je zmago delila z južnokorejsko tekmovalko Jain Kim, s katero sta prepričljive nastope prikazali tudi v kvalifikacijah in polfinalu.

»Občutek je zelo dober in z veseljem gledam naprej na tekme v težavnosti, kjer želim narediti korak naprej v primerjavi z lansko sezono,« je dejala 23-letna tekmovalka, ki se z zaključkom sezone in bojem za skupno zmago še ne želi obremenjevati.

»Zelo sem vesela, da sem se danes zbrala ter sem lahko zelo hitro pozabila ponesrečene kvalifikacije in sem zmogla v polfinalu in finalu odplezati tako kot znam. Slovenki sva na prvem in tretjem mestu. Kaj še hočeš,« pa je bila zadovoljna Vidmarjeva, ki se je po lanski rezultatsko skromnejši sezoni letos znova zavihtela med najboljše.

Markovičeva na vseh tekmah na stopničkah

Markovičeva se je na vseh štirih tekmah svetovnega pokala v težavnosti letos uvrstila na stopničke, Vidmarjeva pa je zmagala v Brianconu na drugi tekmi ter je bila v Xiningu četrta. Z zadnjo zmago je Markovičeva še naprej v vodstvo v skupnem seštevku, ko je zmagala na uvodni tekmi v Chamonixu, v Brianconu je bila druga, nato pa je dobila še obe tekmi kitajske turneje prejšnjo soboto v Xiningu in zdaj še v Changzhiju.

Trenutno najuspešnejša slovenska tekmovalka je prvo zmago v svetovnem pokalu v težavnosti vpisala pred tremi leti v Imstu, nato pa je novembra 2009 zmagala še na domači tekmi v Kranju, še piše STA. Markovičeva je zmagala tudi na zadnji tekmi v balvanih v Münchnu. S tem uspehom je še enkrat dokazala, da je vsestranska športna plezalka, saj ima kot ena redkih tekmovalk v karavani zmagi v dveh različnih disciplinah.