Popovič s stranko Avion iz groteske v boljšo prihodnost

Predsednik stranke Koper je naš ustanavlja novo stranko, s katero namerava kandidirati na državnozborskih volitvah.

Objavljeno
26. oktober 2011 17.22
Posodobljeno
26. oktober 2011 17.28
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Čeprav je Boris Popovič še pred desetimi dnevi zatrjeval, da se tokratnih volitev v državni zbor ne bo udeležil, si je zdaj premislil in ustanovil stranko Avion.

Danes ni dal jasnega odgovora, zakaj si je premislil, potrdil pa je, da bo uporabil svoj predvolilni program (o radikalnem zmanjšanju državnih uslužbencev in ministrstev ter pomembnem zmanjšanju davčnih obremenitev), vendar bo ta bistveno dodelan in dopolnjen. »Avion je že vzletel, povratka ni več, letel bo na predpisani višini, kako daleč bo letel, bomo še videli,« je bil v prispodobah skrivnosten Popovič.

Pojav Borisa Popoviča na državnozborskih volitvah in način njegovega vstopa je del predvolilne kampanje, zato nam danes ni hotel (ali mogel) povedati, kdo vse bodo njegovi kandidati. Najpomembneje je, da je stranka ustanovljena in prijavljena.

»Uradno smo prijavili Primorska je naša in Obala je naša, vendar je danes še potekal postopek preimenovanja Primorska je naša v stranko z imenom Avion. Predsednik sem jaz, nastopili bomo v vsej državi. Nismo se ozirali na analizo javnomnenjskih raziskav, saj te ne morejo biti merodajne, ker doslej sploh še nismo bili v igri,« je dejal Popovič in napovedal, da se bodo tik pred prazniki oziroma med prazniki pojavili veliki jumbo plakati, ki bodo pomenili uvod v »avionsko« kampanjo.

Prvo vodilo bo, da napovedujejo nove čase, zato bo tudi nastop drugačen. »Naša predvolilna kampanja ne bo žalostna. Saj menimo, da moramo na volitve veseli. Prav tako ne morem ustanoviti Liste Borisa Popoviča, ali stranke MNŽ ali RMN. Vsi hočemo nekaj novega, torej naj bo stranka - Avion, ker je za vlak že zdavnaj prepozno in ker z eno besedo povemo, kako različen program ponujamo,« je dejal Popovič in dodal: »Če že grem na volitve, naj bo drugače.«

Ni zanikal, da morebiti ne bi na koncu vstopil v koalicijo s SDS: »Vse je možno. Tudi z Zoranom Jankovićem nisva skregana. Niti z Virantom ne. Še posebej dobro se razumemo s Pezdirjem, Šušteršičem, Pavliho. Tudi z Zmagom Jelinčičem in Karlom Erjavcem. Nikakor pa se ne bi mogel povezati z Olgo Franca, z LDS, Zares, Hanžkovo listo, ali pa z župani majhnih občin.«

Na vprašanje, kaj bi naredil s funkcijo (poslanca ali župana), če bi bil izvoljen, še ni pripravljen odgovoriti.

Prepričan pa je, da bodo naslednje predčasne volitve še prej na vrsti, če program naslednjega premiera ne bo vsaj približno v smeri, ki jo bo zastavil sam. Ker se je za vstop odločil pozno, je bilo danes kar nekaj zmede s tem, s katero stranko in katerim računom se je registriral. Boris Popovič ima na zalogi kake štiri ali pet strank, gre torej tudi za preizkus hitrih in spretnih volilno-pravnih postopkov.

Danes so po mobilnih telefonih zaokrožila njegova sporočila, v katerih vabi na »let z letalsko družbo B&company, iz slovenske groteske v boljšo prihodnost. Prosimo, da si pred vzletom in predvsem nekateri močno zatisnete pasove, poravnate sedeže, da nekateri ne bi dol popadali. Na začetku poti pričakujemo najprej slabo vreme, nevihte in večkratne hude zračne premike... Možni so tudi načrtovani poskusi atentatov, vendar je umrljivost najmanjša na potovanjih z letali. Na cilju vas čaka lepo vreme in stabilne temperature...«

***
V Kopru se bo Boris Popovič soočil s Francom Jurijem (Zares), Lukom Jurijem, Marijanom Križmanom (SD), Sonjo Poljšak in Iztokom Klenarjem (DeSUS), Olgo Franca (SLS), Saro Viler (SNS). Jankovićeva in Virantova stranka v Kopru še nimata dokončnih kandidatov.

V Izoli so znani: Radivoj Nardin (SDS), Breda Pečan (SD), Branko Simonovič (DeSUS). Tomislav Klokočovnik ne bo na Jankovićevi listi. V Piranu je Virantova kandidatka v politiki nov obraz Ingrid Mahnič, Jankovićev adut bo najbrž Gašpar Gašpar Mišič, sicer pa bodo še Patrick Vlačič (SD), Tomaž Gantar (DeSUS), Tatjana Voj (LDS).