Zahodna Evropa v primežu neurja Ciaran, ki prihaja k nam

V Franciji so izmerili veter s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro, brez elektrike je ostalo več kot milijon gospodinjstev, umrlo pa je že sedem ljudi.
Fotografija: Ciaran razgraja po zahodni Evropi, ponoči bo prešel tudi naše kraje. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ciaran razgraja po zahodni Evropi, ponoči bo prešel tudi naše kraje. FOTO: AFP

Neurje Ciaran z močnimi vetrovi in obilnim deževjem je danes zajelo jug Anglije, zaradi česar so oblasti ustavile železniški promet in odredile zaprtje več šol. V Franciji, kjer so sunki vetra dosegli hitrost okoli 200 kilometrov na uro, je ponoči zaradi neurja umrlo več ljudi, v vsej Evropi pa sedem. Neurje namreč povzroča težave tudi v Belgiji in na Nizozemskem. Ciklon, kot so opozorili vremenski strokovnjaki na današnji tiskovni konferenci, prihaja tudi k nam.

image_alt
Del Slovenije so zajela neurja, reke že poplavljajo

Za dele Anglije, Škotske in Walesa veljajo rumena in oranžna vremenska opozorila, ki pomenijo nevarnost za življenje in premoženje. Več kot 300 šol je zaprtih, okoli 40 prebivalcev otoka Jersey so evakuirali v hotele. Na Otoku so izmerili veter s hitrostjo do 164 kilometrov na uro, več tisoč gospodinjstev v Angliji je ostalo brez elektrike, poroča britanski BBC.

Najvišja, tretja stopnja opozorila velja tudi za tri francoske departmaje. Svarila pred močnimi sunki vetra so meteorologi izdali tudi za regijo Ile-de-France, ki vključuje Pariz. Zaprtih je več primestnih železniških linij v okolici prestolnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neurje je terjalo že pet žrtev

Neurje v Franciji je ponoči terjalo tudi prvo smrtno žrtev, na voznika tovornjaka je padlo drevo, je za televizijo France Info povedal minister za promet Clement Beaune. V Franciji je v mestu Le Havre moški umrl po padcu z balkona. Padec drevesa pa je bil usoden tudi za moškega v nizozemskem mestu Venray, žensko v središču Madrida ter eno osebo v Nemčiji. Dve osebi v belgijskem mestu Gent pa sta umrli zaradi vej, ki so padle z dreves. Umrl je petletni otrok, ki se je igral na prostem in 64-letna ženska, ki se je sprehajala v parku. Njen soprog in hčerka sta bila huje poškodovana.

Brez elektrike je ostalo okoli 1,2 milijona francoskih gospodinjstev, pristojne službe pa si prizadevajo obnoviti oskrbo, je davi sporočila ministrica za energijo Agnes Pannier-Runacher. V Franciji so gasilci posredovali skoraj 1900-krat, na severu države pa so sunki vetra dosegli hitrost 207 kilometrov na uro. »Sunki vetra v Bretanji so izjemni in so podrli številne rekorde,« je sporočil francoski meteorološki urad.

V Belgiji  in na Nizozemskem so zaradi neurja oteženi letalski, železniški in cestni promet. Nekateri leti v Antwerpen in iz njega so bili preusmerjeni v Bruselj, na letališču v prestolnici pa je zaradi izrednih razmer v uporabi le ena vzletno-pristajalna steza, kar povzroča zamude. Gasilci so posredovali predvsem zaradi podrtih dreves, odkritih streh in poškodovanih električnih vodov. Belgijski meteorološki urad opozarja na močne sunke vetra, ki bi na zahodu države lahko dosegli hitrost do 110 kilometrov na uro.

Na Nizozemskem je bilo odpovedanih več kot 200 letov, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma. V Španiji so medtem oblasti opozorile na valove ob atlantski obali, visoke tudi do devet metrov.

Svarila pred Ciaranom veljajo tudi za obale Severnega in Baltskega morja, kamor naj bi se neurje postopoma pomaknilo. V Severnem morju bosta po napovedih še posebej prizadeta nemška Vzhodna Frizija in otok Helgoland. Močan veter bodo spremljali gosta oblačnost in nalivi. Veter se bo predvidoma umiril proti koncu tedna, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Italiji bodo zaprli šole

Na prihod neurja se pripravljajo tudi v Italiji, kjer naj bi najprej doseglo sever države, nato pa osrednja območja ob Tirenskem morju. V Benečiji (Veneto) in Furlaniji Julijski krajini zaradi dežja in močnega vetra velja rdeče vremensko opozorilo, v devetih drugih deželah pa oranžno. Pričakujejo veter s hitrostjo do 130 kilometrov na uro in močne nevihte. Zato bodo šole v regiji zaprte, najprej v najbolj izpostavljenih deželah, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Komentarji: