V Južni Afriki aretirali Arkanovega morilca

Dobrosava Gavrića, obsojenega za umor poveljnika srbske paravojaške organizacije Tiger, so odkrili povsem po naključju.

Objavljeno
15. december 2011 09.46
Posodobljeno
15. december 2011 09.54
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Pretoria − V Južni Afriki so aretirali Dobrosava Gavrića, obsojenega za umor poveljnika srbske paravojaške organizacije Tiger Željka Ražnatovića Arkana, ki je smrt sejal na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in na Kosovu, njegova Srbska prostovoljna garda pa se je dokazala z vojnimi zločini, sistematičnimi ropi in etničnim čiščenjem. Kot je poročal lokalni časnik The New Age, bodo Gavrića prihodnji mesec zaradi posedovanja prepovedanih drog zaslišali na sodišču.

Časnik poroča, da so Gavrićevo identiteto odkrili povsem po naključju. Da gre za Arkanovega morilca so namreč posumili med policijsko preiskavo umora domnevnega južnoafriškega mafijskega šefa, ki sta ga marca v Cape Townu ubila poklicna morilca. Streljala sta namreč na njegov avtomobil, ki ga je vozil Gavrić. V napadu je bil ranjen tudi on.

Voznik se je tedaj identificiral kot Saša Kovačević, njegovo pravo identiteto pa so odkrili potem, ko je južnoafriška policija med preiskavo umora zahtevala več informacij in mu odvzela prstne odtise. Ker so posumili za koga gre v resnici, so jih že poslali Mednarodni organizaciji kriminalistične policije Interpol. Če bodo Gavrićevo identiteto potrdili, južnoafriške oblasti pričakujejo, da bo Srbija zahtevala njegovo izročitev.

Gavrića so zardi Arkanovega umora leta 2009 obsodili na 35-letno zaporno kazen. Poleg njega so obsodili še sostorilca Milana Đuričića in Dragana Nikolića, katerima je beograjsko sodišče prisodilo 30 let zapora. Gavrića in Đuričića na izreku obsodbe ni bilo, saj sta pred tem pobegnila iz Srbije, za njima pa so razpisali mednarodno tiralico. Na sojenju sta krivdo za umor sicer zanikala in trdila, da sta se znašla na napačnem kraju ob napačnem času.

Željka Ražnjatovića Arkana so umorili 15. januarja 2000 v preddverju beograjskega hotela Interkontinental. Policija je prihitela na kraj umora, reševalcem pa se ni nikamor mudilo. Njegova žena, srbska estradnica Ceca, je policiste zaman prosila, naj Arkana s tremi naboji v glavi in enim v hrbtu s službenim vozilom prepeljejo v bolnišnico. Ko so ga z osebnim vozilom vendarle odpeljali v urgentni center, kjer so ga uradno razglasili za mrtvega, je bilo že prepozno. Poleg Arkana sta tistega dne pod streli napadalcev padla še njegov prijatelj in poslovnež Milenko Mandić in pripadnik zvezne policije Dragan Garić, hudo ranjena je bila naključna mimoidoča.