Nova obtožnica zoper »kralja kokaina« Šarića

Srbsko tožilstvo za organizirani kriminal je zoper t.i. kralja kokaina Darka Šarića in še osem drugih oseb vložilo obtožnice zaradi pranja denarja, ki naj bi izviral iz prodaje kokaina. Med obtoženimi je tudi Nebojša Jestrović, ki je povezan tudi s slovenskim podjetjem.

Objavljeno
09. avgust 2010 16.06
Ta.R.,STA
Ta.R.,STA
Beograd - Tožilci so obtožnico spisali še za Šarićevega odvetnika Radovana Štrbca in njegovo ženo Dubravko, odvetnika Andrijo Krlovića, direktorja turističnega podjetja Palić Marinka Vučetića ter Predraga Milosavljevića, Stevico Kostića, Zorana Ćopića in Nebojšo Jestrovića. Vse je policija aretirala že pred meseci, le Jestrović se je pred nekaj tedni predal sam. Sicer pa to ni prva obtožnica zoper Šarića in njegove sodelavce. Zaradi tihotapljenja kokaina je tožilstvo obtožnice že vlagalo.

Obtoženim se očita, da so z nakupom kmetijskih zemljišč in objektov ter hotelov v Vojvodini oprali okoli 20 milijonov evrov "kokainskega" denarja, kot glavni dokaz pa so predložili posnetke telefonskih pogovorov Nebojše Jestrovića z Darkom Šarićem in ostalimi ter pričanje Mileta Jerkovića, ki je Šarićevemu klanu prodal eno od spornih posesti. Po pričanju Jerkovića se mu je sam Šarić prek odvetnika Štrbaca ponudil odkup posestva Jedinstvo v vojvodinskem naselju Gajdobra za 600.000 evrov.

Jerković je ponudbo sprejel, denar se mu je izplačalo v več obrokih, za transakcije pa so poskrbeli Dubravka Štrbac in Stevica Kostić. Marca je sodišče po omenjenih aretacijah naložilo, da se zaseže 71,76 odstotka delnic posestva.

Poleg omenjenega posestva tožilstvo meni, da se je denar pral tudi prek nakupa podjetja Palić, ki se ukvarja s turizmom in hotelirstvom, za kar so obtoženi Krlović, Vučetić in Milosavljević, Ćopić pa naj bi bil posrednik pri nakupu številnih podjetij. Sicer je Ćopić osumljen tudi načrtovanja atentata na srbskega ministra za policijo Ivico Dačića.

Prav tako naj bi tudi omenjeni Nebojša Jestrović pral denar za Šarića, in sicer z nakupom hotelov Vojvodina in Putnik v Novem Sadu. Sodišče je hotela že zaseglo.

Jestrović, sicer Šarićev sošolec iz osnovne šole, je sicer povezan slovenskim gradbenim podjetjem Remex international, ki je med drugim gradilo tudi Mercator center v Beogradu. Dokumenti dokazujejo, da je Remex international 77-odstotni lastnik srbskega gradbenega, trgovskega in transportnega podjetja Vorex-inženjering. To podjetje pa je solastnik podjetja Adriacoop, kjer v upravi sedi tudi Jestrović.

Direktor podjetja Remex international Martin Režek, sicer stric Vesne Južna, žene enega najbogatejših Slovencev, Darija Južne, je takrat potrdil 45-odstotno lastništvo Adriacoopa. Hkrati je dejal, da Jestrovića tudi osebno pozna, vendar je zanikal, da bi o njegovih povezavah s Šarićem karkoli vedel.