Nemški trojanec brez uzd

Hekerska organizacija je razkrila vohljaški program, ki ga država menda uporablja za nadzor osumljenih hujših kaznivih dejanj.

Objavljeno
10. oktober 2011 19.27
Posodobljeno
11. oktober 2011 08.45
Peter Žerjavič, Berlin
Peter Žerjavič, Berlin
Berlin – V boju proti terorizmu in drugim najhujšim oblikam kriminala so za državne službe nepogrešljivi sodobna tehnologija in programska orodja. V Nemčiji je eno od najkočljivejših tovrstnih orodij t. i. programski trojanski konj, neuradno poimenovan Bundestrojaner (Zvezni trojanec), s katerim lahko nadzirajo računalnike in spletno komunikacijo osumljencev. Ustavno sodišče je s strogimi omejitvami njegove rabe trojancu že pred tremi leti nadelo uzde, način njegovega delovanja pa je ostal skrivnost.

Zvezni trojanec je na naslovnice spet prišel konec tedna, ko je znano nemško hekersko združenje Chaos Computer Club (CCC) objavilo, da je temeljito analiziralo državni nadzorni program, ki ga je dobilo v roke. Njihova temeljna ugotovitev je, da program omogoča popoln nadzor uporabnika računalnika. S tem je država po njihovem mnenju presegla omejitve, ki so ji jih postavili ustavni sodniki. Ti so sicer dopustili nadzor spletne komunikacije, ko so neposredno ogrožena življenja ljudi ali država, a so po drugi strani poudarili varstvo zasebnosti.

S pomočjo nameščenega trojanca je preiskovalcem – pod strogimi pogoji – dovoljeno prestrezati komunikacijo po skypu ali klepetalnicah, preden se ta med pošiljanjem po spletu zakodira. Po ugotovitvah CCC zmore vohunski program še precej več kot to. Z njim je mogoče na daljavo upravljati »okuženi« računalnik, na katerem lahko, denimo, vključijo kamero. To je zelo velik poseg v ustavno zavarovano zasebnost osumljenca, omogoča pa tudi obdelavo vsebine trdih diskov in nameščanje drugih programov.

Kako je CCC dobil program, še ni znano. Po eni od razlag so ga izbrskali na računalnikih ljudi, ki so se že znašli na sodiščih, s trojancem zbrani podatki pa so bili uporabljeni kot dokazi proti njim. Notranje ministrstvo je sicer že pojasnilo, da noben zvezni organ, kakršen je tudi kriminalistični urad, ni uporabljal programa, ki ga je analiziral CCC. Ker bi z njim utegnila delati katera od deželnih kriminalističnih služb ali služba za varstvo ustave, kritiki trojanca in pooblaščenci za varstvo osebnih podatkov zahtevajo preiskavo na vseh ravneh.

Zvezna ministrica za pravosodje Sabine Leutheusser-Schnarrenberger je že zahtevala temeljito preiskavo očitkov o nezakoniti rabi državnega vohunskega programa. Tudi nemški pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov Peter Schaar je opozoril na nesprejemljivost tega, da bi nadzor komunikacij po računalniku izrabili za celovit nadzor uporabe spleta, elektronske pošte in shranjenih vsebin. »Oblast preizkuša ustanovitev miselne policije za svetovne spletne možgane,« je nadzorno ihto kritiziral Frankfurter Allgemeine Zeitung.