V nedeljo razglasitev svobodne Libije

Poleg slovesnosti načrtujejo tudi skrivni pogreb Moamerja Gadafija. Okoliščine njegove smrti so še vedno nepojasnjene.

Objavljeno
21. oktober 2011 08.44
Posodobljeno
21. oktober 2011 09.52
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Tripoli − Libijski Narodni prehodni svet (NPS) je sporočil, da bodo v drugem največjem libijskem mestu Bengaziju, ki se ga je po izbruhu vstaje oprijelo ime »uporniška prestolnica«, v nedeljo razglasili osvoboditev Libije. Po napovedih bo zveza Nato po razglasitvi zaključila operacije, ki jih je začela 31. marca.

Poleg slovesnosti pa začasne libijske oblasti po poročanju britanske BBC načrtujejo tudi skrivni pogreb nekdanjega voditelja Moamerja Gadafija, ki je v še ne povsem pojasnjenih okoliščinah umrl včeraj. Tuji mediji pišejo, da bi se to lahko zgodilo že danes, a je minister libijske prehodne vlade Ali Tarhuni dejal, da bo pogreb najverjetneje čez nekaj dni.

Po poročanju Al Džazire so libijske oblasti pogreb preložile, da bi lahko zagotovile skrivno lokacijo, saj se želijo izogniti temu, da bi Gadafijev grob postal romarski kraj za njegove privržence. Truplo bodo do pogreba hranili v Misrati.

ZN za preiskavo Gadafijeve smrti

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay se je danes zavzela za preiskavo okoliščin smrti nekdanjega libijskega voditelja, saj ni povsem jasno, kako je umrl.

Po besedah začasnega premiera Narodnega prehodnega sveta Mahmuda Džibrila je bil Gadafi ubit v izmenjavi ognja med njegovimi privrženci in borci NPS. Džibril je potrdil, da so polkovnika ujeli živega in da je umrl, še preden je dosegel bolnišnico. Po njegovih besedah je bil ustreljen v glavo.

Pretresljivi posnetki Gadafijeve smrti, ki jih še naprej objavljajo svetovni mediji, potrjujejo, da so polkovnika zajeli še živega. Hudo ranjenega in zmedenega naj bi nato odvlekli po ulicah Sirte, ga pretepali in vlekli za lase. V javnosti so se zato pojavile navedbe, da ni umrl v navzkrižnem ognju, ampak so ga usmrtili.

»Vse skupaj je zelo moteče,« je videoposnetke opisal predstavnik iz urada komisarja ZN za človekove pravice Rupert Colvill. Mednarodna komisija ZN v Libiji sicer že preiskuje umore, mučenja in ostale zločine, zato je Collvile napovedal, da pričakuje tudi preiskavo Gadafijeve smrti. »Eno od ključnih načel mednarodnega prava je, da obtožnim hudih zločinov, če je le mogoče, sodijo,« je dejal. »Hitre usmrtitve so strogo prepovedane, drugače pa je, če nekoga ubijejo v spopadu.« Gadafiju naklonjene sirska televizija je danes sicer poročala, da je ZN za preiskavo Gadafijeve smrti prosila njegova soproga.

Po poročanju tujih medijev je včeraj umrl tudi Gadafijev sin Mutasim, Al Džazira pa je pozno ponoči poročala o aretaciji Saifa al Islama, ki da so ga borci NPS ranjenega zajeli v kraju Zlitan, kakih 160 kilometrov vzhodno od libijske prestolnice Tripoli. Informacija ostaja nepotrjena.

Natova nevednost in francoski »opozorilni strel«

Zveza Nato je danes sporočila, da se ob včerajšnjem letalskem napadu na konvoj vozil, ki je bežal iz Sirte, niso zavedali, da je v njem tudi polkovnik Gadafi. Zavezništvo je namreč preučilo včerajšnji napad in ga tudi opisalo: letala Nata so napadla 11 vozil, del večjega konvoja 75 vozil, ki se je z veliko hitrostjo poskušal utreti pot iz mesta. Na vozilih je bilo precej orožja, kar je po oceni zavezništva predstavljalo veliko grožnjo civilnemu prebivalstvu, zato so Natova letala konvoj prestregla. Zveza Nato je še zagotovila, da njihova politika ni napadati posameznikov.

Pred tem je francoski obrambni minister Gérard Longuet po poročanju Al Džazire dejal, da so njihova letala z opozorilnimi streli ustavila konvoj vozil, ki je bil namenjen iz Sirte in v katerem je − tako so domnevali − sedel Gadafi. »Konvoj smo ustavili, a francoska letala ga niso uničila,« je zatrdil minister. Tudi ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo, da so skupaj s francoskimi lovci streljali na konvoj vozil.

Praznovanje na Trgu mučenikov

Po objavi vesti o Gadafijevi smrti je v libijskih mestih sicer izbruhnilo veliko veselje. »Vesel sem, da so ga zajeli, kot so ga,« je med množico, ki je včeraj na Trgu mučenikov v Tripoliju proslavljala Gadafijevo smrt, povedal Hamid. »Vem, da je bilo v mestu še veliko njegovih privržencev. Ti bi ga v nasprotnem primeru lahko ujeli.«

Fenadi je nameraval z družino praznovati hčerin rojstni dan, a so, kot je povedal za Al Džaziro, namesto tega praznovali smrt Gadafija. »Bil sem vesel. Hči in žena sta sicer želeli, da ga bi ga aretirali in mu sodili, sam pa menim, da je bolje tako, ker je s tem konec njegove režima.«

Po besedah Fenadija, ki se je rodil v Tripoliju leta 1961 − osem let pred Gadafijevim vzponom na oblast, bodo nižji člani padlega režima zdaj končno razkrili, kaj se je dogajalo. Verjame, da bodo Libijci sčasoma odkrili skrivne dokumente, v katerih bodo odgovori na njihova vprašanja o pobojih in ugrabitvah v času 42-letne Gadafijeve vladavine.