Izraelski parlament potrdil sedmo vlado narodne enotnosti

Nova koalicija, katere del je postala tudi nekdaj opozicijska Kadima, v 120-članskem parlamentu šteje 94 poslancev.

Objavljeno
09. maj 2012 20.18
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tel Aviv - Izraelski parlament je z 71 glasovi za in 23 proti potrdil koalicijo med stranko Likud, ki jo vodi premier Benjamin Netanjahu, in nekdaj opozicijsko stranko Kadima, pod vodstvom Šaula Mofaza. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP gre za eno največjih koalicij v zgodovini Izraela, saj vlado odslej podpira 94 poslancev v 120-članskem parlamentu.

Nemudoma po tem, ko je parlament potrdil vlado narodne enotnosti, je vodja stranke Kadima prisegel kot minister brez listnice, prav tako pa mu odslej pripada položaj namestnika premiera. Poslanci manjših opozicijskih strank so pred današnjim glasovanjem Mofaza, ki je vodenje desnosredinske stranke prevzel šele pred šestimi tedni, označili za »oportunista«. Stranki Kadima namreč javnomnenjske raziskave kažejo nizko podporo volivcev, kar pomeni, da bi ob morebitnih predčasnih volitvah tvegala boleč poraz.

Netanjahu je članom Kadime v zameno za podporo med drugim obljubil spremembo zakona, ki ortodoksnim židom omogoča, da se ognejo služenju vojaškega roka. Prav tako bodo znova poskušali obuditi mirovna pogajanja s Palestinci, ki so zastala pred več kot 20 meseci.