Harvey Weinstein spoznan za krivega

Žrtve nekdanjega hollywoodskega producenta upajo na zadoščenje z večletno zaporno kaznijo. Sodnik mu bo izrekel kazen 11. marca
Fotografija: Harvey Weinstein med prihodom na sodišče v New Yorku. FOTO: Spencer Platt/AFP
Odpri galerijo
Harvey Weinstein med prihodom na sodišče v New Yorku. FOTO: Spencer Platt/AFP

New York – Nekdanji hollywoodski mogotec Harvey Weinstein je kriv spolnega napada prve stopnje in posilstva tretje stopnje, je odločila porota newyorškega sodišča. Kazen za 67-letnega producenta filmov, kot sta Šund in Zaljubljeni Shakespeare, še ni znana, a po obtožbah najverjetneje ne bo dobil dosmrtne zaporne kazni. Igralke in druge žrtve njegovih spolnih napadov vseeno upajo na zadoščenje z izrekom večletne zaporne kazni.

Weinsteina je obtožilo spolnih napadov na desetine žensk, tožilci so se na poldrugi mesec trajajočem procesu osredotočili na le šest žrtev in pri teh so ga obtožili predatorstva in nasilnega posiljevanja. Obramba je poudarila dolgoletna razmerja nekaterih od njih z domnevnim napadalcem tudi po dejanjih iz obtožbe, a se je porota odločila za vmesno pot – niso potrdili najhujših obtožb, nekdanjega vsemogočnega producenta pa vendarle niso oprostili. Pričevanji nekdanje asistentke televizijske produkcije Miriam Haley, da jo je v svojem newyorškem stanovanju prisilil k oralnemu seksu, ter igralke Jessice Mann, da jo je posilil v hotelski sobi, sta bili preveč uničujoči.

Weinstein je svoje žrtve obtožil soglasja s spolnimi razmerji, da bi si tako izboljšale kariero. V časopisnem intervjuju ob začetku procesa, o katerem smo poročali tudi v Delu, je razburil z izjavami, da je bolj kot katerikoli ustvarjalec filmov v zgodovini podpiral ženske in njihovo kariero. Navedel je milijonsko pogodbo za igralko Gwyneth Paltrow, zaradi katere mu je njen nekdanji fant Brad Pitt grozil s smrtjo, pa številne filme o socialni pravičnosti, ki jih je produciral. »Počutim se pozabljenega,« je izjavil za New York Post in si prislužil gnev ene od najvidnejših obtoževalk, Rose McGowan. »Nisem te pozabila, Harvey, moje telo te ni pozabilo,« je tvitnila. »Gre za to, da ustavimo napadalnega posiljevalca. Tebe.«



Weinstein na arhivski fotografiji z že nekdanjo soprogo Georgino Chapman. FOTO: Frederic J. Brown/AFP
Weinstein na arhivski fotografiji z že nekdanjo soprogo Georgino Chapman. FOTO: Frederic J. Brown/AFP

 

​»Vladar vesolja«


Igralka Alyssa Milano je po razkritju Weinsteinovih dejanj začela gibanje #jaztudi, ki spreminja tradicionalno razumevanje toleriranega ali vsaj neodkritega med spoloma ne le v filmski industriji, ampak tudi marsikje drugje. Tožilka Joan Illuzi je dodala, da je prepričana, da je padlega hollywoodskega producenta privlačil strah v očeh svojih žrtev, češ da je verjel, da je vladar vesolja, ženske, ki si jih je podredil, pa njemu na razpolago. Če bi si želel seksa, bi si lahko plačal ženske, ki s tem služijo denar, a je raje računal na to, da bodo njegove žrtve molčale.

Weinsteinova zagovornica je namesto tega omenila prvaka v golfu Tigerja Woodsa in tudi o Harveyju Weinsteinu domnevala, da trpi zaradi odvisnosti od spolnosti. Woods se je po odkritju več zunajzakonskih razmerij leta 2010 zdravil v specializirani kliniki v Misisipiju in mu ni bilo treba na proces zaradi posilstva, je poudarila Donna Rotunno in vprašala, zakaj ni nobena žrtev dejanja takoj prijavila policiji.

Obsodba v New Yorku je za padlega filmskega producenta morda le prva v vrsti, saj ga čaka proces tudi v Kaliforniji. Tožilka iz Los Angelesa Jackie Lacey pripravlja obtožnico več kot dve leti, a je januarja priznala, kako velik izziv je bilo pridobivanje izjav. Nekatere žrtve so se javile šele leta ali celo desetletja pozneje, saj jih je opogumil šele proces v New Yorku.


Igralka Alyssa Milano. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Igralka Alyssa Milano. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters


Obsojenec je, ko je bila sodba prebrana, klical, da je nedolžen, med prevozom v razvpiti newyorški zapor Rikers Island pa se je pritožil zaradi bolečin v prsnem košu. Odpeljali so ga v bolnišnico. Sodnik mu bo izrekel kazen 11. marca.

Preberite še:

Komentarji: