Zaradi groženj s smrtjo bo Jankovića varovala policija

Zoran Janković in člani njegove družine so v zadnjih dneh v pisemski in elektronski obliki prejeli več groženj s smrtjo.

Objavljeno
31. december 2011 09.51
Posodobljeno
31. december 2011 09.51
Mo. B., Pi. K.,Delo.si
Mo. B., Pi. K.,Delo.si

Ljubljana - Policija se je odločila, da bo na podlagi ocene ogroženosti začela varovati poslanca in verjetnega mandatarja Zorana Jankovića, navaja Dnevnik. Po njihovih informacijah so namreč Jankoviću v minulih dneh v pisemski in elektronski obliki neznanci grozili s smrtjo, grozili pa naj bi tudi njegovi družini.

Generalni direktor policije Janko Goršek je ob robu obiska predsednika republike Danila Türka v Operativno-komunikacijskem centru potrdil, da je policija v zadnjih dneh prejela več prijav zaradi ogrožanja varnosti v povezavi z družino Janković in da policija izvaja naloge varovanja na podlagi uredbe varovanja oseb in objektov ter na podlagi ocene ogroženosti.

Bolj natančnih podatkov, na kakšen način se izvaja varovanje, Goršek ni razkril. Tudi ocena ogroženosti je po njegovih besedah določena v strokovnih krogih in javnosti teh ugotovitev ne morejo posredovati. Poudaril je še, da gre v tem primeru za poslanca, da pa v preteklosti tovrstnih primerov varovanja ni bilo veliko, poleg tega policija običajno takih ukrepov javnosti ne posreduje, poroča STA.

Pristojne službe jih obravnavajo s kriminalistično policijo ter centrom za varnost in zaščito, na podlagi vseh ocen pa sprejmejo odločitve za izvedbo potrebnih ukrepov.

Na vprašanje, ali drži podatek, da so v zadnjih dneh tudi nekateri drugi posamezniki prejemali grožnje, povezane denimo z afero pisanja Tomaža Majerja, pa Goršek odgovarja z besedami, da se policija v določenih časovnih obdobjih srečuje s povečanim številom prijavljenih groženj, ki jih obravnava, kadar je podan predlog kot kaznivo dejanje ogrožanja varnosti. Tudi v tem času so zabeležili povečano število kaznivih dejanj.

Policijo naj bi skrbela predvsem Jankovićeva varnost na silvestrovo, saj naj bi se tako kot v minulih letih nameraval tudi na letošnji silvestrov večer sprehoditi po ljubljanskih ulicah.

Janković je grožnje njemu in njegovi družini prijavil policiji. Ta je za Dnevnik potrdila, da bodo Jankovića začeli varovati »na podlagi ocene ogroženosti in v skladu z uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija«.

Odgovorov na vprašanja, ki so se nanašala na oceno ogroženosti, na stopnjo in trajanje varovanja, tudi Slovenska tiskovna agencija od policije še ni prejela. Prav tako za omenjene informacije niso dosegljivi predstavniki za odnose z javnostmi v Jankovićevi stranki.