Zakaj vojska ne upošteva navodil ministra

Čeprav sta lani Katičeva, letos pa Erjavec vojski prepovedala nočno streljanje na Počku, ponoči tam še kar ni miru
Fotografija: Piloti preletavajo vadbišče vsak dan, vojska pa se je samovoljno in v nasprotju z jasnimi navodili ministra Karla Erjavca odločila za streljanje s težko oborožitvijo do zgodnjih jutranjih ur. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Piloti preletavajo vadbišče vsak dan, vojska pa se je samovoljno in v nasprotju z jasnimi navodili ministra Karla Erjavca odločila za streljanje s težko oborožitvijo do zgodnjih jutranjih ur. Foto Tomi Lombar

»Osebno sem večkrat na kolegijih ministra dal jasno navodilo, da se ponoči ne strelja. To, kar se je zgodilo na Počku, dojemam kot samovoljno dejanje vojske, ki je absolutno nesprejemljivo,« pravi obrambni minister Karl Erjavec. Njegova navodila niso bila upoštevana. Je vojska res država v državi, kot komentirajo nekateri sogovorniki?

»S torka na sredo ponoči so na vadbišču Poček v okviru vojaških vaj streljali s težkim orožjem do treh ponoči,« trdi postojnski župan Igor Marentič. V noči s četrtka na petek, so jih obvestili včeraj, pa naj bi vaje v okviru mednarodne vojaške vaje potekale do polnoči.



»Navodila so bila jasna. Če so bile kršene usmeritve ministra, bom zahteval odgovornost,« napoveduje Erjavec. Bo odgovarjal sam vrh oziroma generamajorka Andreja Ermenc ali nižji pristojni poveljujoči? To je odvisno od tega, kaj bo minister ugotovil, ko bo po vrnitvi iz ZDA preučil kršitve, ki so se zgodile. »Od Ermenčeve sem zahteval poročilo, kaj se je zgodilo na Počku, in preiskavo dogodka. To je zame nesprejemljivo in dogodek štejem za samovoljno dejanje vojske,« dodaja minister.

Na osrednjem vojaškem vadbišču pri nas se te dni usposabljajo usmerjevalci združenega ognja iz enot Slovenske vojske in sedmih zavezniških tujih oboroženih sil v okviru mednarodnega šesttedenskega tečaja. Piloti v času usposabljanja vadbišče preletavajo vsak dan. Zato so zaprli zračni prostor in s tem povzročili tudi težave lokalnemu letalskemu klubu.

Karl Erjavec, minister za obrambo,neupoštevanje njegovih navodil dojema kot samovoljno in absolutno nesprejemljivo dejanje vojske. Zahteval bo odgovornost.
Karl Erjavec, minister za obrambo,neupoštevanje njegovih navodil dojema kot samovoljno in absolutno nesprejemljivo dejanje vojske. Zahteval bo odgovornost.

 

Niti Katičeve niso upoštevali


Nočno streljanje s težkim orožjem se ta teden ni zgodilo prvič. Tudi lani, ko je ministrstvo za obrambo vodila Andreja Katič, je vojska na Počku vadila tudi ponoči. Zdaj pravosodna ministrica potrjuje, da je v svojem prejšnjem mandatu obljubila in tudi izdala ustno navodilo, naj nočnega streljanja na vadbišču Poček ne izvajajo.

Kaj se dogaja? Zakaj vojska ne upošteva navodil svojih ministrov? Se res obnaša kot država v državi? Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez pravi, da z navodili sedanjega ministra za obrambo ni seznanjen, zato jih ne more komentirati. »Glede navodil nekdanje obrambne ministrice Andreje Katič pa so zadeve jasne. V vojski ustna navodila niso dovolj. Vojska deluje po principu vodenja in poveljevanja in na temelju pisnih ukazov. Ministri pa Slovensko vojsko usmerjajo z odredbami,« poudarja njen tiskovni predstavnik.
 

Pričakujejo Pahorjevo ukrepanje


»To je zame nerazumljivo dejanje vojske, če politika zagovarja določeno raven odnosov z lokalno skupnostjo, bi pričakovali, da se te dogovore tudi spoštuje. Postojnčani nismo proti Slovenski vojski, nasprotno, nanjo smo zelo ponosni, smo pa proti temu, da na vadbišču potekajo nekontrolirane aktivnosti, ki lahko vplivajo tudi na zdravje ljudi,« pravi poslanec LMŠ in član parlamentarnega odbora za obrambo Robert Pavšič. Postojnski župan pa dodaja, da pričakujejo ukrepanje vrhovnega poveljnika vojaških sil predsednika države Boruta Pahorja. A iz njegovega kabineta sporočajo, da v pogajanja med občino in obrambnim ministrstvom o uporabi vadbišča Poček ne morejo posegati.

Igor Marentič, župan Postojne, si želi tudi odziva vrhovnega poveljnika obrambnih sil, predsednika države, Boruta Pahorja.
Igor Marentič, župan Postojne, si želi tudi odziva vrhovnega poveljnika obrambnih sil, predsednika države, Boruta Pahorja.


Občina Postojna je v sredo zjutraj, po številnih protestih občanov, na ministrstvo za obrambo poslala protestno pismo, v katerem je znova poudarila tudi, da bi si želela, da se vsaj tuje vojske umaknejo s Počka ter se tako zmanjšata hrup in neugoden vpliv na okolje. Kot so pojasnili na občini, so od ministrstva pričakovali, da bo upoštevalo njihovo mnenje in mnenje občanov, ki bi si želeli prekinitev streljanja s težkim orožjem, a se to žal ni zgodilo. Na družbenih omrežjih pa so se že pojavili tudi posnetki škode, ki naj bi nastala zaradi posledic eksplozij po uporabi težkega topništva na posameznih zasebnih objektih, moteno je spanje občanov, še zlasti se ob nočnem streljanju s težkim orožjem prestrašijo otroci, v bližini je tudi dom upokojencev, kjer lahko pokanje še posebej vznemiri dementne varovance.



Državni sekretar obrambnega ministrstva Klemen Grošelj je včeraj po seji vlade povedal, da so ustanovili posebno delovno skupino, vodi jo svetovalec ministra Boštjan Šefic, ter da se je streljanje zavleklo zaradi potreb mednarodne vojaške vaje. Ujeti naj bi bili v izbiro, ali naj usposabljanje podaljšajo za nekaj dni ali pa naj to zaradi krajšega obdobja poteka dlje v noč.

Komentarji: