Ustavno sodišče dalo prav Postojni

Država mora plačati nadomestilo za stavbno zemljišče.
Fotografija: Vadbišče Poček je oddaljeno 500 metrov od najbližjega naselja in kilometer od centra mesta. Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Vadbišče Poček je oddaljeno 500 metrov od najbližjega naselja in kilometer od centra mesta. Foto: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – »Odločitev ustavnega sodišča pomeni, da je Republika Slovenija dolžna poravnati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za nepremičnine na Počku, in pričakujemo, da bo svoje obveznosti do lokalne skupnosti poravnala,« na občini Postojna komentirajo včerajšnjo odločbo ustavnega sodišča.

Vlada je leta 2011 dala zahtevo za oceno ustavnosti odloka občine Postojna, s katerim je občina začela obračunavati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča na največjem vojaškem vadišču Slovenske vojske, na Počku pri Postojni. Ustavno sodišče je presojalo več določb odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini Postojna, kjer pa je bistveno, da zemljišča, ki se uporabljajo za potrebe ljudske obrambe, niso več izvzeta iz obveznosti plačila tega nadomestila. O določenih določbah se ustavno sodišče ni izreklo, ker je odlok med njihovim postopkom prenehal veljati, posledice pa niso tako velike, da bi zahtevale presojo ustavnega sodišča.

Omenjeni odlok je občina sprejela leta 2001, z oceno, da bi namesto dotedanjih 65.000 evrov prejemala nekaj več kot pol milijona evrov dajatev na leto. »Poček je 500 metrov od najbližjega naselja in kilometer od centra,« pravi postojnski župan Igor Marentič.

Razmerja med državo oziroma ministrstvom za obrambo in občino so leta 2004 poskušali rešiti z dogovorom, po katerem bi zagotovili vsakoletna vlaganja v lokalno infrastrukturo v višini do 260.000 evrov. Ko je bila ministrica za obrambo Andreja Katič, je občina v sklopu nadomestil dobila 660.000 evrov za gasilski center, sicer pa si je dogovor vsaka stran razlagala po svoje in je formulacija »do 260.000« postala predmet spora. Občina je leta 2018 dogovor odpovedala.

Še pred tem, leta 2012, je 17.000 prebivalcev Postojne in Pivke podpisalo peticijo Pivska kotlina brez streljanja. Občina Pivka pa je, potem ko je država leta 2014 sprejela državni prostorski načrt za Poček, skupaj z okoljevarstveniki sprožila pobudo za oceno ustavnosti tega dokumenta, ker ni vseboval celovite presoje vplivov na okolje. Ob posredovanju sodišča je država občini Postojna izplačala 1,7 milijona evrov nadomestila za leta 2013, 2014 in 2015, sodišče pa še odloča o izplačilu 1,4 milijona evrov za leta 2016, 2017 in 2018. »Zahtevke bomo dopolnili še za leti 2019 in 2020,« pravi Igor Marentič.

Na ministrstvu za obrambo včerajšnje odločitve ustavnega sodišča niso komentirali, saj morajo odločbo, ki je bila sicer objavljena na straneh ustavnega sodišča, stranke pa je še niso dobile, najprej poučiti, potem pa jo bodo komentirali.

Komentarji: