Jak nepravilno izvajal naročila, izplačeval nagrade, potne stroške ...

Pri reviziji pravilnosti in uspešnosti poslovanja Jak je računsko sodišče ugotovilo več neskladij s predpisi, notranjimi akti in pogodbenimi določili.
Fotografija: V obdobju, za katero je bila opravljena revizija, sta Jak vodila Renata Zamida in Dimitrij Rupel. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V obdobju, za katero je bila opravljena revizija, sta Jak vodila Renata Zamida in Dimitrij Rupel. FOTO: Jure Eržen/Delo

Računsko sodišče je revidiralo pravilnost in uspešnost poslovanja Javne agencije za knjigo (Jak) v letih 2020 in 2021. V tistem obdobju sta jo vodila Renata Zamida in Dimitrij Rupel. Agenciji, katere direktorica je zdaj Katja Stergar, je sodišče izreklo negativno mnenje ter od nje zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati odpravo nepravilnosti in nesmotrnosti, in ji podalo priporočila za izboljšanje poslovanja.

Negativno mnenje je sodišče agenciji izreklo, ker je ugotovilo, da je v več primerih ravnala v neskladju s predpisi, notranjimi akti in pogodbenimi določili.

Kot so zapisali, je agencija nepravilno izvedla postopke oddaje naročil za nabavo osnovnih sredstev in storitev v vrednosti najmanj 33.000 evrov, brez dokazil o opravljenih storitvah je izvajalcu plačala 8100 evrov, sklenila je pogodbo za pravne storitve, za katere je že imela sklenjeno pogodbo z drugim izvajalcem, pri čemer so neupravičeni stroški znašali več kot 5500 evrov, v znesku 2000 evrov je sofinancirala izdelavo promocijskega filma mimo javnega razpisa za izbor programa oziroma projekta s področja knjige.

»Poleg tega je neupravičeno uporabila službeno kreditno kartico, predsednici sveta agencije za knjigo je neupravičeno plačala pot v Berlin ter pred izvedbo storitev z izvajalci ni sklenila pogodb o izvedbi storitev oziroma ni izdala naročilnic v skupni vrednosti 7615 evrov. Članom strokovnih komisij je izplačala za več kot 40.000 evrov nagrad, ne da bi pridobila ustrezne izkaze o opravljenem delu, ter jim izplačevala povračilo potnih stroškov, za kar ni bilo pravnih podlag,« še piše v povzetku.

Pri izvajanju nalog s področja knjige v letih 2020 in 2021 pa je bila agencija po oceni sodišča delno uspešna.

Katja Stergar je v odzivu dejala, da je računsko sodišče opravilo revizijo pravilnosti poslovanja in izvajanja nalog s področja knjige za leta 2020-2021 na Javni agenciji za knjigo. V tem obdobju so se na agenciji zamenjali trije direktorji, velika fluktuacija je bila tudi na drugih delovnih mestih, hkrati pa se agencija ves čas sooča s kadrovsko stisko (zaposlenih je skupaj z direktorico šest oseb) in je zato primorana najemati zunanje strokovne službe.

»Javna agencija za knjigo je z vso skrbnostjo pristopila k sodelovanju z računskim sodiščem in v času izvajanja revizije že sledila večini priporočil računskega sodišča, v kolikor je bilo to mogoče, zahtevani popravljalni ukrepi, ki še niso bili izvedeni, bodo izvedeni ustrezno. Hkrati pa direktor agencije pri marsikaterem ukrepu ne deluje samostojno, saj je za izvajanje določenih aktivnosti odvisen od sveta agencije in financerja. Svet agencije med drugim sprejema splošne akte agencije, ki urejajo njeno poslovanje,« pravi Katja Stergar.

Dodala je, da je bila Javna agencija za knjigo na področju izvajanja svojih nalog že po mnenju računskega sodišča delno uspešna. Agencija je namreč že v razpisih in pozivih, ki jih objavlja v letu 2023, sledila priporočilom računskega sodišča, da bi bila uspešnost še višja.

Preberite še:

Komentarji: