Projekt Empower - raznolikost se splača tudi delodajalcem

Podjetja s kadri iz različnih struktur družbe poslujejo uspešneje in bankrotirajo v manj primerih.

Objavljeno
12. april 2012 17.33
Posodobljeno
12. april 2012 18.00
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana, 12. aprila (STA) - Projekt Empower - raznolikost se splača bo zaposlovalce spodbujal k uveljavljanju enakosti in nediskriminatornosti pri zaposlovanju. »Praksa kaže, da podjetja s kadri iz različnih struktur družbe poslujejo uspešneje in bankrotirajo v manj primerih,« je na novinarski konferenci povedal Eyachew Tefera iz Inštituta za afriške študije.

Inštitut za afriške študije je v sodelovanju z agencijo IN in Evropsko mrežo za enakost spolov s februarjem začel z enoletnim projektom Empower - raznolikost se splača, ki poteka v okviru programa Evropske unije za zaposlovanje in socialno solidarnost Progress. Slednji nudi finančno podporo inovativnim politikam na področju zaposlovanja, socialnih zadev in enakih možnost, pri čemer so slovenskemu projektu namenili 99.000 evrov, 23.000 evrov pa je zanj obljubila država, poroča STA.

V projektu bodo za vodilne v zasebnih in javnih podjetjih pripravili delavnice, izdali bodo tudi priročnik o metodah in upravljanju z raznolikimi človeškimi viri. Ob tednu raznolikosti bodo vzornim podjetjem, ki zasledujejo načela enakosti in nediskriminatornosti, podelili certifikate uspešnosti. Končni cilj je oblikovanje slovenske strategije upravljanja z raznolikostjo, ki jo bodo posredovali pristojnim institucijam, s čimer bi prišlo do konkretnih učinkov. Kot je namreč povedal Eyachew Tefera, je v javnosti prisotno mnenje, da pomanjkanje podatkov implicira, da problema v družbi sploh ni.

Sonja Lokar iz Evropske mreže za enakost spolov je pojasnila, da si projekt zasluži javno pozornost, predvsem ker v kriznih situacijah, v kakršni je trenutno tudi Slovenija, nastane dodaten pritisk na obrobne skupine družbe. Kot je povedala, med slednje v določenem kontekstu sodijo tudi ženske: »V tranzicijskem prehodu so ženske postale najbolj številčna skupina diskriminiranih.« Ob tem pa je Lokarjeva opozorila, da čeprav je Slovenija izmed nekdanjih socialističnih držav ohranila še največ pravic žensk, pa lahko v času krize nazadujemo in to prednost hitro izgubimo.

Da visoka stopnja ženske nezaposlenosti v političnem in družbenem kontekstu ni razumljena kot problem, je poudarila Metka Roksandič iz organizacije Ženski lobi. Opomnila je, da so premiki v smer nediskriminatorne družbe mogoči ne le s spremembo politike, ampak tudi zavesti.