Pri štorklji v ZOO Ljubljana potrdili ptičjo gripo

Že drugi primer pojava te bolezni v ZOO Ljubljana letos. Februarja so jo potrdili pri samici črnega laboda.
Fotografija: V živalskem vrtu obiskovalce pozivajo, da upoštevajo njihova navodila, da bi preprečili širjenje bolezni. Fotografija je simbolična. FOTO: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
V živalskem vrtu obiskovalce pozivajo, da upoštevajo njihova navodila, da bi preprečili širjenje bolezni. Fotografija je simbolična. FOTO: Ljubo Vukelič

Pri štorklji v živalskem vrtu Ljubljana (ZOO Ljubljana) je bila potrjena visoko patogena aviarna influenca (ptičja gripa) podtipa H5N1, so sporočili z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

V živalskem vrtu obiskovalce pozivajo, da upoštevajo njihova navodila glede biovarnostnih ukrepov, da bi preprečili širjenje bolezni.

To je drugi primer pojava visoko patogene aviarne influence podtipa H5N1 v ZOO Ljubljana letos. Februarja so bolezen potrdili pri samici črnega laboda. S takojšnjo uvedbo biovarnostnih ukrepov so preprečili širjenje bolezni na druge ptice v živalskem vrtu. 

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni. Priporočila so dostopna na posebni spletni strani UVHVVR za aviarno influenco.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu uprava poziva, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja: zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega.

Rejci naj veterinarja obvestijo tudi, če pri svojih živalih opazijo klinične znake (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki), živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

Preberite še:

Komentarji: