Poslanca Branko Zorman in Bojan Krajnc izstopila iz SMC

V SMC se pred volitvami zaostruje. Med 87 kandidati za junijske volitve Gašperšič in Počivalšek.
Fotografija: Branko Zorman
Odpri galerijo
Branko Zorman

Ljubljana – Svet stranke SMC je na seji potrdil imena kandidatov za junijske volitve malo po tem, ko sta po zavrnitvi zakonske novele o igrah na srečo v državnem zboru odstopila dva njihova poslanca.

Prvi je zaradi padca zakona stranko zapustil Branko Zorman, nato pa je odhod napovedal še Bojan Krajnc, ki SMC očita manipuliranje s kandidatno listo na volitvah. »SMC ni več stranka, kakršna je bila ob ustanovitvi, ko se je zavzemala za boj proti korupciji in razkrivanje kriminala,« je ob izstopu za Delo pojasnil Branko Zorman. Za odhod se je odločil zaradi torkovega sestanka poslancev s predsednikom stranke Mirom Cerarjem. Ta je po besedah Zormana ukazal poslancem SMC, naj glasujejo proti sprejetju zakona o igrah na srečo, čeprav je priznal, da njegove vsebine ne pozna. »Ko general napove vojno svoji vojski in se postavi v podporo interesnim skupinam in korupciji, gre zadeva predaleč,« je slikovito razložil.

Razočaran je, da so ga izdali tudi nekateri poslanski kolegi, ki so na seji državnega zbora manjkali namenoma ali so glasovali proti zakonski noveli. Cerar jim je namreč med vrsticami nakazal, da bodo z napačnim glasovanjem izpadli s kandidatne liste za junijske volitve, je še povedal Zorman. Prepričan je tudi, da so bili podobni razlogi za odstop tudi pri poslancu Bojanu Krajncu, ki je največjo parlamentarno stranko zapustil malo po njem. Povod za Krajnčev odhod je bila »zahrbtna manipulacija izvršnega odbora s kandidaturo«, je pojasnil za STA. Kranjc je med vzroki za izstop iz stranke navedel še slabo organizacijo delovanja stranke na vseh ravneh in njeno netransparentno finančno poslovanje. Na dogajanje v stranki naj bi se predsednik Miro Cerar odzval jutri.



V boj za poslanske sedeže

Po dveh izstopih je svet stranke sprejel 87 imen kandidatov za letošnje državnozborske volitve. Natančen seznam bodo predstavili jutri, na njem pa so poslanci sedanjega sklica, med katerimi se za kandidaturo ni odločila le peščica, so pojasnili. Med imeni na listi, ki so v javnosti bolj znana, sta sedanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, preostalih sedanjih šest ministrov SMC pa ne bo kandidiralo.
Prav tako se za to ni odločila vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer, ki je naznanila svojo vrnitev v akademske kroge. Na katere znane kandidate še stavijo, bodo povedali jutri, omenjajo pa še dve znani imeni, med katerimi je član, ki je na lokalni ravni aktiven dlje časa, ter kandidat, ki se je v stranko vključil pred kratkim. Na seji so imenovali še nova podpredsednika stranke.

To sta postala dosedanji podpredsednik stranke Milan Brglez in generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič. Izvršni odbor je za častno podpredsednico stranke določil še evropsko komisarko Violeto Bulc.

Komentarji: