Po »črni sredi« Janković spet začenja pogajanja

Danes se bo srečal z Virantom, z Erjavcem le, če bo uradni mandatar. Novo zavezništvo: Virantova lista, Desus in SLS.

Objavljeno
23. december 2011 07.30
Posodobljeno
23. december 2011 08.00
Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika
Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – Po presenetljivem obratu v državnem zboru, ko stranki Zorana Jankovića Pozitivni Sloveniji na volitvah vodstva DZ tako rekoč ni uspelo nič, je včeraj še vedno najverjetnejši, a od hudega udarca oslabljeni mandatar napovedal, da bo nadaljeval pogovore o sestavi koalicije.

Vabila so dobili vsi dosedanji povabljenci, odzvati se namerava večina. Kakšne bodo posledice sestave ad hoc koalicije oziroma koalicije za deblokado (DLGV, Desus, SLS, SDS in NSi), ki je za predsednika DZ izvolila Gregorja Viranata, še ni jasno. Janković je včeraj dejal, da bo po pogovorih znano, »kdo drži figo v žepu«. S sestavo koalicije se bo trudil, dokler bo obstajala možnost, da sklenejo dogovor o vladi, ki bo operativna, strokovna in timska.

Virant je, tako kot večina drugih strank, včeraj potrdil, da se bodo odzvali na Jankovićevo vabilo. Znova je zatrdil, da bliskovita akcija, s katero je »koalicija 52 glasov« imenovala predsednika parlamenta, ni bila vnaprej dogovorjena. Prav tako ne gre za politično spletko, s katero bi mandatarstvo prenesli na Janeza Janšo, zagotavlja Virant. Predsednik Državljanske liste je že pred časom predlagal SLS, Desus in SD zavezništvo »zmernih strank«.

Nastaja novo zavezništvo

Po naših informacijah so se pogovori med Virantom, Žerjavom in Erjavcem o tej koaliciji, v kateri ni ne Jankovića in ne Janše, že začeli. To zavezništvo, ki bi skupaj štelo 30 glasov, bi teoretično lahko predlagalo tudi mandatarja, če bi seveda štiri stranke o njem dosegle soglasje. Virant je včeraj potrdil, da je naklonjen »tehnični vladi«.

Janković 
se še kar pogaja

Nepričakovani razplet ob izvolitvi Gregorja Viranta (DLGV) za predsednika državnega zbora, kljub nasprotovanju Pozitivne Slovenije, je tlakoval pot novim zavezništvom. Ad hoc »koalicija za deblokado« povezuje tri manjše stranke: DLGV, Desus in SLS. SDS in NSi ostajata v čakalnici in čakata na razplet.

Po hektični sredi, ko je med spopadom na levici med Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati triumfiral Gregor Virant, so v politični areni odprte vse opcije za sestavo koalicije. Možne so tri.

Po prvi bo sestavljanje koalicije nadaljeval prvak Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković. Včeraj se je že sestal z Borutom Pahorjem. V SD uradnih izjav ne dajejo, je pa mogoče po neformalnih pogovorih razumeti, da bodo za zdaj podpirali PS, a da tudi pričakujejo velikodušnost zmagovalca v pogajanjih. Menda je bila znova na mizi Pahorjeva zahteva za prevzem zunanjega ministrstva, kar mu je Janković odrekel že na prvem pogovoru. V SD zatrjujejo, da o drugih opcijah oziroma koalicijah za zdaj ne razmišljajo.

Drugače je pri preostalih treh potencialnih partnericah. Karl Erjavec je sinoči na TV Slovenija napovedal, da se Desus ne namerava več pogovarjati z Zoranom Jankovićem o vstopu v koalicijo, dokler predsednik Danilo Türk ne opravi pogovorov s predsedniki strank. Kaj se je zgodilo, ni jasno, možne vzroke je iskati v dejstvu, da Janković ni hotel ali mogel uslišati Erjavčeve želje, da bi postal predsednik DZ.

Gregor Virant, ki se bo danes sestal z Jankovićem, je to, da se Desus ne pogaja več, označil za »okoliščino, ki jo bo treba upoštevati«. DLGV bo nadaljevala pogovore, a pričakujejo, je dejal Virant, »da mora zmagovalec v tem primeru pokazati spretnost, modrost in veličino s tem, da sprejme določene kompromise«.

Med potencialnimi partnericami ni SLS, ki ne gre v koalicijo, ki bi jo vodil Janković. Po črni sredi ima torej najverjetnejši mandatar vse manj zaveznikov, vprašanje pa je tudi, ali tako oslabljen lahko zadosti vsem zahtevam potencialnih partnerjev.

Vlada narodne enotnosti

Zamisel o nastanku tehnične koalicije, ki bi predlagala nepolitičnega mandatarja in ministre – strokovnjake, ni nova. Izvorna pobudnika sta Virant in Erjavec, po uspehu ad hoc koalicije v parlamentu Žerjav. SLS se sicer zavzema za veliko koalicijo. Vse tri stranke, DLGV, SLS in Desus, skupaj premorejo 20 glasov v državnem zboru.

Če prištejemo še NSi in SDS, ki sta podprli Viranta za predsednika parlamenta, ter SD, bi takšna koalicija imela ustavno večino 60 glasov. Seveda pa je v takšnem zavezništvu veliko neznank.

Vprašanje je, ali bi Janez Janša privolil v podporo vladi, ki je ne bi vodil sam, pa tudi, ali bi v takšni koaliciji sodelovala SD in kako bi lahko sodelovale programsko tako različne stranke, kot sta socialni Desus in liberalna DLGV.

To koalicijo sestavljajo stranke, ki so izvolile Viranta na položaj predsednika državnega zbora, DLGV, SLS in Desus ter SDS in NSi. Tudi ta koalicija bi težko ustvarila politično platformo za interesno in ideološko različne druščine.

Vprašanje je tudi, kdo bi jo vodil. SDS še vedno čaka v ozadju, a izjave začasnega vodje SDS Jožeta Tanka, da »so zdaj odprte vse možnosti«, potrjujejo, da že kujejo načrte. Toda, tudi v tem primeru je vprašanje, ali bi bili vsi za to, da bi bil mandatar Janez Janša. Je pa dejstvo, da se je za ad hoc koalicijo vsem uspelo razmeroma hitro dogovoriti in da je na prvi preizkušnji učinkovito odločala.