Ob dnevu osvoboditve Prekmurja

Prekmurci so na prireditev povabili občino Piran, lani pa so stkali tesnejše vezi z Belokranjci.

Objavljeno
06. maj 2011 17.45
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Petanjci - Ustanova dr. Šiftajeva fundacija je pred 9. majem - dnevom zmage nad fašizmom in dnevom Evrope - pripravila tradicionalno prireditev - dan spominov in tovarištva z naslovom Jambori spominov in dobrega sosedstva.

Namen prireditve je obujanje spomina na grozodejstva druge svetovne vojne in krepitev prijateljstva in sodelovanja med mladimi in slovenskimi pokrajinami.

Prekmurci so na lanski prireditvi spletli tesnejše vezi sodelovanja z Belokranjci, na letošnjo slovesnost pa so povabili občino Piran. Govornika na prireditvi sta bila ministrica za kulturo Majda Širca in piranski župan Peter Bossman. Oba sta poudarila pomen vsestranskega sodelovanja med ljudmi, Bossman pa je spomnil na skupno življenje ljudi v multikulturnem prostoru v katerega šteje Prekmurje in občino Piran.

V programu prireditve so nastopili malčki iz tišinskega vrtca, dijaki murskosoboške in ljutomerske gimnazije, Solinarska družina iz Pirana in učenci OŠ Sečovlje. Na vrtcu spominov so odkrili skulpturo Prekmurski totem, akademskega slikarja Štefana Hauka. Piranski župan Bossman je na vrtcu spominov posadil sadiko primorske nešplje, Vanek Šiftar, pravnik in romolog, pa drevesa in rastlinje iz krajev vojnih grozot.