Nadomestne županske volitve: stranke skrivajo imena

11. in 25. marca bo na volišča v enajstih občinah znova vabljenih 290.000 Slovencev. Kandidatov je več kot 40.

Objavljeno
10. januar 2012 20.22
Polona Malovrh in dopisniki Dela
Polona Malovrh in dopisniki Dela

Ljubljana – Dvesto devetdeset tisoč volivcev iz enajstih občin, katerih župani so 21. decembra lani postali poslanci, bo moralo zaradi nezdružljivosti poslanske funkcije z župansko že čez dva meseca znova na volišča. V desetih občinah bodo nove župane izbirali 11. marca, v Ljubljani pa 25. marca.

Za enajst županskih mest se poteguje več kot štirideset kandidatov, od teh dobra tretjina neodvisnih, le slaba polovica kandidatur pa je tudi javno znanih. Nadomestne županske volitve bodo po grobih ocenah davkoplačevalce stale približno milijon evrov.

Ko je ustavno sodišče zavrnilo oceno (ne)združljivosti poslanske in županske funkcije – pobudniki so bili štirje novoizvoljeni poslanci: nekdanji župani Matjaž Zanoškar, Zvonko Lah, Danijel Krivic in Ljubo Žnidar –, se najbolj vroče nadomestne županske volitve obetajo tam, kje stranke najbolj skrivajo imena kandidatov: najbolj v Ljubljani in Slovenj Gradcu.

V teh dveh mestnih občinah si bo za glasove dobrih 239.000 volivcev prizadevalo najmanj dvanajst kandidatov. Nove župane bodo dobili tudi v devetih drugih občinah s skupaj 51.000 volilnimi upravičenci. Roki za volilna opravila so povsod stekli 7. januarja.

Ljubljana

Med katerimi imeni bodo izbirali volilni upravičenci v prestolnici, stranke še nočejo izdati, saj imajo drugo prednostno nalogo: aktivno sodelovati pri oblikovanju oblasti na državni ravni. Edini, ki je doslej javno napovedal kandidaturo, je svetnik Zelenih Miha Jazbinšek. Zagotovo pa se jih bo v župansko igro podalo še nekaj: tako desnica, ki utegne v bitko za Magistrat poslati enotno kandidatko Mojco Kucler Dolinar (NSi), o kateri se še pogajajo, kot nasprotni politični pol.

O njihovem kandidatu je ugibanj veliko več; med najbolj resnimi pa je na političnem parketu že izkušeni ekonomist Jože Mencinger (sicer tudi podpornik Zorana Jankovića). Prav tako se omenjata sedanji podžupan v opravljanju županske funkcije Aleš Čerin in prvi mož BTC Jože Mermal.

Kaj več pa v glavnem mestu vsaj za zdaj ni jasno, saj bodo stranke temu vprašanju začele pozornost namenjati po današnji »veliki sredi«. Sicer pa bodo nadomestne županske volitve v glavnem mestu druge v samostojni državi. Za prve je poskrbel dr. Dimitrij Rupel, ko je zaradi veleposlaniškega položaja v ZDA župansko verigo okrog vratu obesil izvoljeni Viki Potočnik.

Slovenj Gradec

V bitko za naslednika Matjaža Zanoškarja se podaja vsaj sedem kandidatov. Kandidaturo je že potrdil podžupan Vinko Vrčkovnik (SD), ki se je po tem, ko so ga strankarski kolegi izključili iz svetniške skupine, odločil za samostojno pot. Vrčkovnik bo kandidiral kot neodvisni, za vložitev kandidature pa mora zbrati 168 podpisov.

Svojega kandidata, Petra Pungartnika, sicer zaposlenega v operativno-komunikacijskem centru Policijske uprave Celje, so potrdili tudi v Desusu. Med kandidati bo najverjetneje še vodja območne izpostave Banke Koper in nekdanji direktor občinske uprave v Slovenj Gradcu Ksandi Javornik, ki se o morebitni strankarski podpori še dogovarja. V SD imena svojega kandidata do uradne predstavitve nočejo razkriti.

Podžupan in pričakovani kandidat SDS za župana Bojan Mestek najverjetneje ne bo kandidiral, saj se bo posvetil službenim obveznostim v tujini. Med možnimi imeni kandidatov SDS za županski stol je podjetnik Tomaž Kašnik.

Za Slovenjgraško listo bo kandidiral Andrej Čas, zadnjih šest let direktor Hmezada Žalec. Zaresov kandidat bo znan v ponedeljek. Čeprav Boris Raj morda ne bo kandidiral, bodo kandidata vsekakor poiskali. NSi kandidata ne bo imela, SLS pa ni uspelo dogovarjanje z neodvisnim kandidatom, zato bodo poiskali novega; če jim do konca januarja ne uspe, bodo podprli kandidata katere druge stranke.

Bovec

Na Bovškem gredo po končani vladavini župana Danijela Krivca (SDS) v igro trije kandidati, vsi stari znanci bovške lokalne politike. Kandidaturo je napovedal Siniša Germovšek (Lista za Bovško), nekoč že prvi mož občine. S (pod)županovanjem ima izkušnje tudi Robert Trampuž, kandidat Desusa. Stranka SDS je podporo namenila Davorju Gašperčiču. Bovški podjetnik je sicer aktualni podžupan.

Destrnik

Z izjemo stranke sedanjega župana Franca Pukšiča, SLS, ki že hiti s predstavitvijo svojega namestnika Albina Vajngerla, je na Destrniku še predvolilno zatišje. Na vložitev kandidature se pripravlja tudi Vladimir Vindiš. Poleg Liste za Urban, na kateri je kandidiral na zadnjih županskih volitvah, si je že zagotovil podporo SDS, pripravlja pa se tudi na zbiranje podpisov volivcev. S tem ko se v boj za župana podaja s kar najširšim soglasjem, si je zagotovil tri močne podporne stebre. Svojega kandidata za župana bo marca, kot kaže, imela tudi LDS. A njen »adut« Branko Goričan na volitve odhaja kot nestrankarski – s podporo LDS.

Duplek

Za nasledstvo Janeza Ribiča je po dosedanjih podatkih v igri pet kandidatov, mnogi pa novo ime v vrhu občine pričakujejo šele v drugem krogu. Kandidaturo sta že potrdila Boris Pajnkihar (SD) in Janko Hauptman (NSi), najverjetneje se bo za županski stolček potegoval tudi dupleški podžupan Daniel Štumberger (SLS). A njegovo kandidaturo mora potrditi še stranka, ki o tem še ni odločala. Poleg teh je neuradno v igri še Franc Fras (Lista za razvoj občine Duplek), pričakovati pa je še kakšno presenečenje.

Krško

Doslej sta znana kandidata dveh največjih desnih strank: Miran Stanko, s katerim SLS stavi na kontinuiteto dosedanjega načina vodenja občine, in Cvetko Sršen, SDS, ki je Stanku bitko za volivce napovedal kar po facebooku. Več ugibanj o kandidatih je na levici, ki očitno čaka na izid vladnih pogajanj. Napovedi, da bo ponudila skupnega kandidata, so potihnile. Bolj verjetno je, da bo SD znova nastopila s Silvom Krošljem, kandidiral pa bi rad tudi Robert Planinc iz Pozitivne Slovenije. Medtem ko bo tudi Desus skoraj gotovo poiskal kandidata, ne gre izključiti kandidature posameznikov ali članov manjših list.

Metlika

Večina strank in list v metliškem občinskem svetu še skriva kandidate. Za zdaj je znan le Darko Zevnik iz SD, podžupan, ki hoče nadaljevati zastavljeno delo. Občinska svetnika Igor Vajda (SDS) in Jože Cajnar (SLS) se nočeta izreči o kandidaturi. Konkurenco jim bodo, kot kaže, delale tri ženske: neodvisna občinska svetnica Željka Janjac, zaposlena v metliški osnovni šoli, ter podjetnici Monika Bračika (Lista Gregorja Viranta) in Tanja Lebar (neodvisna). Neodvisni kandidatki bosta morali zbrati 79 podpisov volivcev. Najbolj veseli Belokrajinec Toni Gašperič je zavrnil govorice, da se podaja v boj za župana. Politika ga ne zanima, pravi, saj se raje ukvarja s kulturo in tremi vnučki. Tudi nekdanji župan Slavko Dragovan (SLS) se ne bo podal v boj, saj se mu neuradno obeta nova služba v novomeški kmetijski zadrugi.

Mirna Peč
Kandidaturo za župana Mirne Peči, te »tradicionalne volilne baze SDS, rezervirane za zveste kadre«, je za zdaj potrdil le nestrankarski Leopold Pungerčar, ki je zadnje lokalne volitve proti Zvonku Lahu, SDS, za las izgubil: v drugem krogu sta mu zmanjkala dva glasova. Podžupan Andrej Kastelic, ki bi ga SDS rada za naslednika, kandidaturo še tehta; če bo izvoljen, bo funkcijo opravljal nepoklicno. Primož Novljan je kot kandidat gibanja Radi imamo Mirno Peč izgubil že županske volitve 2006, na lanskih pa izpadel v prvem krogu. Ali bo kandidiral tudi tokrat, ni hotel povedati, potrdil pa je, da bo njihova stranka imela županskega kandidata.

Polzela

Na Polzeli, kjer je županska pooblastila iz rok Ljuba Žnidarja (SDS) prejel podžupan Jože Kužnik (SDS), se je za nadomestnega županskega kandidata že od decembra omenjalo le eno ime: občinski svetnik Jožef Korber (Desus). Toda od ponedeljka, ko je stekel rok za vlaganje kandidatur, je pričakovati, da SDS, ki ima prevlado v občinskem svetu, vodenja občine ne bo kar tako izpustila iz rok. Najverjetnejši kandidat je prav Kužnik, podžupan že drugi mandat.

Radeče

Rafaelo Pinterič, v radeški občinski svet izvoljen na listi Zveza za napredek Radeč in radeškega območja, je predhodnik Matjaž Han (SD) že med kandidaturo za poslanca predstavljal kot naslednico, ki bi jo rad videl na županskem stolu. Zaupal ji je tudi vse županske zadolžitve do izvolitve novega župana. Imena morebitnih drugih kandidatov za Hanovo nasledstvo niso znana.

Železniki

Za županski položaj v Železnikih ni pretirane gneče. Tomaž Demšar (SDS) je še vedno edini uradno znani kandidat. V Premiku, »prvi in edini slovenski politični stranki s sedežem v Železnikih«, še izbirajo med Igorjem Nastranom, ki je bil na županskih volitvah predlani drugi, in Petrom Mescem. Mihael Prevc (SLS), ki je bil zadnjih trinajst let župan Železnikov, napoveduje, da bo njihov kandidat znan do konca tedna. Izbrali pa bodo med Matjažem Čemažarjem, Antonom Luznarjem, Andrejo Čufar in Matejem Šubicem.