Na Darsu kriminalisti, trenutno osumljenih šest oseb

Tri kazniva dejanja so ostala pri poskusu, z enim kaznivim dejanjem pa je osumljena oseba omogočila posel v vrednosti 16 milijonov evrov.
Fotografija: »Dars aktivno sodeluje pri preiskavi, ki jo je danes začel NPU. Vso zahtevano dokumentacijo in druge podatke bomo uradu izročili skladno z odredbo sodišča,« so povedali na Darsu. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
»Dars aktivno sodeluje pri preiskavi, ki jo je danes začel NPU. Vso zahtevano dokumentacijo in druge podatke bomo uradu izročili skladno z odredbo sodišča,« so povedali na Darsu. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Sedež Družbe za avtoceste (Dars) so obiskali kriminalisti. Kot so potrdili na nacionalnem preiskovalnem uradu, so opravili 23 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov. Preiskovalne aktivnosti potekajo na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana, Kranj in Novo mesto zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve štirih kaznivih dejanj, trenutno je osumljenih šest oseb, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so ostala pri poskusu, z enim kaznivim dejanjem pa je osumljena oseba na škodo gospodarske družbe omogočila drugi družbi pridobiti posel v skupni vrednosti nekaj več kot 16 milijonov evrov, so pojasnili. Pri izvajanju hišnih preiskav in drugih preiskovalnih aktivnosti na območju Slovenije sodeluje skupno 50 preiskovalcev NPU in 24 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Ljubljana in Murska Sobota.

Po neuradnih informacijah so kriminalisti obiskali tudi dom nekdanjega predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjak in Roka Snežiča. Obiskali naj bi tudi nekdanjega direktorja Darsa za področje vzdrževanja Damijana Jaklina ter prostore avtovleke Žonta. 

Kriminalisti so obiskali tudi občino Kranj. Po njihovih navedbah gre, kot poroča STA, za zadevo, ki se neposredno ne tiče občine, nihče od zaposlenih pa da ni med preiskovanci oziroma osumljenci. Na občini so kriminalistom sicer poslali dokumentacijo v zvezi z nakupom zemljišča ob avtocestnem izvozu Kranj vzhod, ki bo namenjeno za potrebe pokrite prekladalne rampe za mešane komunalne odpadke in ga je občina jeseni 2023 odkupila od Darsa.

»Dars aktivno sodeluje pri preiskavi, ki jo je danes začel NPU. Vso zahtevano dokumentacijo in druge podatke bomo uradu izročili skladno z odredbo sodišča. Dars bo tudi naprej, če bo treba, polno sodeloval z vsemi pristojnimi organi. Vsebine preiskave ne moremo komentirati, saj je v pristojnosti komuniciranja preiskovalnih organov,« so sporočili z Darsa.

Predsednik njihove uprave David Skornšek je potrdil, da jih je NPU zjutraj obiskal na več lokacijah. »Te preiskave so posledica preteklih dogodkov, kot ste seznanjeni, so bili ugotovljeni sumi določenih nepravilnosti in te nepravilnosti se zdaj tudi razčiščujejo,« je Skornšek pojasnil ob robu Darsovega dogodka Avtocesta prihodnosti.

Kot je dodal, na Darsu izvajajo tudi dve forenzični reviziji. Ena je bila že zaključena, izsledke so strnili in jih del posredovali na NPU, del pa jih je internih priporočil. Druga revizija, ki jo izvajajo na pobudo SDH, bo po njegovi oceni zaključena do konca poletja.

Snežič: Vesel sem, da je policija končno začela delati na primeru

Snežič je za STA potrdil obisk štirih kriminalistov, ki so po njegovih besedah hišno preiskavo opravili v pol ure. Kot je prebral iz odredbe, so jo opravili pri njem, celotni upravi Darsa, nekdanjem generalnem direktorju policije Antonu Travnerju, ki je bil nato nekaj časa zaposlen v Darsu, nekdanjem direktorju za področje vzdrževanja v Darsu Jaklinu ter pri žvižgaču, ki je zatrjeval, da mu je dal podkupnino. Slednji je bil menda ovaden zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, Snežič pa zaradi prejemanja daril.

»Pred pol leta sem sam proti Dars podal dve kazenski ovadbi proti neznanim storilcem in sem vesel, da je policija končno začela delati na tem primeru,« je dejal. Zatrdil je, da ni nikoli sodeloval niti z Darsom niti s Hajdinjakom. »Zato sem podal ovadbi, da se razčisti to, da so me žaljivo obdolžili ter da me je nekdo neupravičeno snemal in prirejal v dogovoru z Darsom,« je povedal in dodal, da sam kot fizična oseba lahko sprejme darilo do 5000 evrov, ki ga ni dolžan prijaviti finančni upravi, saj je do tega zneska darilo neobdavčeno in ga lahko sprejme od vsake fizične osebe.

Snežič je po lastnih navedbah s plakati po državi nagovarjal zainteresirane, da »odpira vrata«, a ne v družbi Dars, temveč je bilo na plakatih napisano samo »Dars«. Pri tem gre po njegovih besedah za družbo iz Velike Britanije z blagovno znamko Dars, ki bo popravljala letalske motorje.

image_alt
Revizorji bodo pregledali posle Hajdinjakove uprave

Slovenski državni holding (SDH) je konec lanskega leta zahteval revizijo poslov Darsa, pri čemer bi se osredotočili predvsem na posle iz časa, ko je Dars vodil Valentin Hajdinjak. Revizorji bi v skladu z zahtevo pregledali vse gradnje in storitve, povezane z nepremičninami v gradnji, katerih vrednost je v obravnavanem obdobju presegala tri milijone evrov pri gradbenih poslih oziroma milijon evrov pri storitvah. Revizor bo moral preveriti posle z vidika poslovne potrebnosti, ekonomske upravičenosti in transparentnosti, morebitno prilagajanje razpisnih pogojev določenemu ponudniku oziroma drugačno omejevanje konkurence, morebitna plačila neupravičeno zaračunanih zneskov, sklepanje aneksov ter posle z vidika sumov omejevanja konkurence na strani ponudnikov.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Revizorji bodo pregledali tudi nakupe zemljišč in opreme ter naročila storitev vzdrževanja osnovnih sredstev v vrednosti več kot pol milijona evrov ter naročila intelektualnih in osebnih storitev v vrednosti več kot 100.000 evrov.

Sum kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Spomnimo, POP TV je konec oktobra poročal o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke. Na Darsu so nepravilnosti zanikali, naposled se je moral z vrha Darsa posloviti dotedanji predsednik uprave.

Hajdinjak je novembra lani odstopil s položaja. »Letos sem dobil več namigov, da bi bilo dobro, če bi se umaknil. Ker tega nisem storil, so očitno skovali medijski konstrukt proti meni,« je v odzivu na svoj odstop z vrha Darsa takrat dejal Hajdinjak. 

Preberite še:

Komentarji: